PreporučenoTech

Britanija: milijun kuna odštete za smrt od cjepiva AstraZenece ‘premalo’

Zion and Vikki Spit; Foto: Vikki Spit

Britanski mediji bilježe prvu dodjelu odštete zbog smrti izazvane cjepivom protiv bolesti COVID-19 proizvođača AstraZeneca.

Novac je dodijeljen 38-godišnjoj Vikki Spit čiji je zaručnik, bivši rock pjevač Zion, preminuo u svibnju 2021. godine, osam dana nakon primanja cjepiva.

>>>EMA će potvrditi ‘jasnu vezu’ između cjepiva AstraZenece i ugrušaka u mozgu | službenik

Iako je zaručnica dobila maksimalnu odštetu od 120,000 funti (1 051 314 kuna), ona kaže da to nije dovoljno jer se nakon gubitka zaručnika i njegovih primanja morala zadužiti.

Spit je rekla da je odluku o obeštećenju čekala predugo i da je iznos određen prema regulativi iz 1979. godine neprimjeren jer nije usklađen s inflacijom. Oštećena drži da bi kompenzacija trebala iznositi 180,000 funti.

Anamneza

BBC piše da je Zion 13. svibnja iskusio “nesnosnu” glavobolju, preminuo je šest dana kasnije u bolnici u Newcastleu. Liječnici su potvrdili da je umro uslijed komplikacija izazvanih cjepivom.

>>>STIKO: vrlo jasan signal rizika za žene mlađe od 60 godina; HZJZ/EMA: rizik se ne može utvrditi

“Još sam slomljena srca zbog iznenadnog gubitka mog partnera kroz 21 godinu, zajedno s emocionalnom traumom, također sam bila suočena s financijskim teškoćama uslijed gubitka njegova doprinosa kućnim financijama. Od vlade jednostavne ne dolazi primjerena financijska pomoć i podrška za one koji su izgubili obitelj zbog cjepiva,” rekla je Spit.

Ispričala je kako je Zion bio zdrav i fit. Liječnici su prilikom kućnog posjeta zaključili da pati od migrene, ali je on nakon nekoliko dana iskusio epileptički napad koji je rezultirao hitnom operacijom iz koje se “nije probudio”.

>>>Veliko zaziranje od AstraZenece u Australiji gdje je cjepivo ove godine ubilo više ljudi od covida

Odvjetnik James Bell specijaliziran za sporove povezane s liječničkim nemarom također drži da je obeštećenje neadekvatno.

>>>Danska prva u svijetu odustala od cjepiva AstraZenece | COVID-19

“Ne samo da je postupak bio dugotrajan i neučinkovit, već je i kompenzacija koju je primila Vikki propustila reflektirati i sanirati pune ekonomske posljedice smrti njezina zaručnika.”

Pratite nas na Google vijestima

 

Comment here