Biznis i ekonomijaPreporučeno

Britanija najavila povijesne porezne olakšice i veliko zaduživanje – £ pala, investitori zbrisali

Liz Truss; Foto: Bloomberg Markets and Finance/YouTube

Svježi britanski ministar financija Kwasi Kwarteng u petak je lansirao povijesne porezne olakšice i najavio veliko zaduživanje što je osupnulo financijska tržišta, srušilo funtu i vrijednost državnih obveznica.

>>>Saxo Bank: gospodarstvo je slomljeno, UK očekuje duga i duboka recesija

Ministar je dokinuo najvišu stopu poreza na dohodak, odustao od planiranog povećanje korporativnih poreza i prvi put otkrio cijenu fiskalnih planova premijerke Liz Truss koja ususret neposrednoj recesiji želi osnažiti gospodarski rast.

Naveo je da će vlada u aktualnoj financijskoj godini preuzeti 72.5 milijarde funti duga.

Institut za fiskalne studije bilježi da su najavljene porezne olakšice najveće od proračuna iz 1972. godine koji je zbog svog inflatornog učinka naširoko zapamćen i prihaćen kao katastrofa.

Egzodus

Investitori su nakon probave izrečenog kratkoročne britanske obveznice napustili brzinom munje, dok je cijena zaduživanja kroz petogodišnje obveznice zabilježila najveći jednodnevni skok u povijesti.

Najava je ošinula i funtu koja je prvi put u 37 godina zaronila ispod 1.11 dolara.

Reuters piše da najavljeno predstavlja veliki zaokret britanske gospodarske politike koja se naizgled vraća doktrinama Reagana i Thatcher.

Kritičari su osudili povratak “trickle down” postulata.

Scenarij

“Naš je plan da proširimo opskrbnu stranu gospodarstva kroz porezne olakšice i reforme,” rekao je Kwarteng. “Tako ćemo se uspješno natjecati s dinamičnim ekonomijama širom svijeta. Tako ćemo začarani krug stagnacije pretvoriti u vrli ciklus rasta.”

>>>Broj pubova u Engleskoj i Walesu najmanji u povijesti

Ministar je naveo da će subvencioniranje cijena energije samo u sljedećih šest mjeseci koštati 60 milijardi funti, dok će gubitak zbog odricanja od korporativnih poreza do 2026./2027. iznositi još 45 milijardi funti.

>>>UK bilježi najveći broj stečajeva od ‘Globalne recesije’

Izrazio je ufanje da će fiskalni manevri britanski bruto domaći proizvod kroz pet godina osnažiti za jedan postotni bod, no većina analitičara takav scenarij nalazi neuvjerljivim.

“Očajničko kockanje”

Kwarteng je također ubrzao snaženje konkurentnosti Londona kao globalnog financijskog središta. Neposredno je dokinuo ograničenja na bonuse bankara i najavio “ambiciozni paket deregulacije”.

Radnička stranka u opoziciji planove je pozdravila kao “očajničko kockanje”.

>>>Petina britanskih domaćinstava s ‘negativnim raspoloživim dohotkom’

“Vlada nikad nije posudila tako puno a objasnila tako malo … ovo nije način na koji se gradi pouzdanje, ovo nije način za gradnju gospodarskog rasta,” komentirala je glasnogovornica Laburista, Rachel Reeves.

Little bit of history repeating? 

Institut za fiskalne studije bilježi da su najavljene porezne olakšice najveće od proračuna iz 1972. godine koji je zbog svog inflatornog učinka naširoko prihvaćen i zapamćen kao katastrofa.

>>>Engleska banka najavila cjelogodišnju recesiju

Banka Engleske u četvrtak je procijenila da će ograničavanje cijena energenata kratkoročno ohladiti inflaciju, ali će ona uslijed planiranih fiskalnih poticaja dugoročno ostati zagrijana.

Britanija ovih dana trpi najveći rast cijena u posljednjih četiri desetljeća.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] >>>Britanija najavila povijesne porezne olakšice i veliko zaduživanje – £ pala, invest… […]

Comment here