Politika

Britanija predlaže ‘centre za carinjenje’: backstop

Velika Britanija predlaže uspostavu carinskih postaja s obje strane irske granice nakon brexita, kako bi se izbjegla potreba za graničnim kontrolama na samoj granici, prenosi irska javna televizija RTE u ponedjeljak.

“Velika Britanija predložila je stvaranje niza ‘centara za carinjenje’ s obje strane irske granice, kao ključni dio svog plana za zamjenu backstopa”, napisao je na Twitteru urednik RTE-a za Europu, Tony Connelly.

>>>Johnson: Bruxelles mora prihvatiti ‘backstoptomiju’

“Ti centri, zapravo carinske postaje, bili bi smješteni između 8 i 16 kilometara od granice”, dodao je.

‘Backstop’, zaštitni mehanizam kojim se želi spriječiti ponovno podizanje čvrste granice na irskom otoku, predviđen je sporazumom o razdruživanju koji je dogovorila bivša premijerka Theresa May.

Upravo taj zaštitni mehanizam neprihvatljiv je zagovornicima brexita, jer s njime ne dobivaju odriješene ruke za zaključivanje sporazuma o slobodnoj trgovini s trećim zemljama.

Boris Johnson obećao je izvesti Veliku Britaniju iz EU-a do 31. listopada s ili bez sporazuma.

>>>>Johnson ispario s presice u Luxemburgu: VIDEO

Predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker rekao je prošlog mjeseca kako postojanje backstopa nije nužno za postizanje sporazuma s Velikom Britanijom.

“Što se tiče tzv. alternativnih aranžmana, koji bi nama i Britaniji omogućili da postignemo glavne ciljeve ‘backstopa’… ako bude rezultata, nije me briga za instrument”, kazao je.