PolitikaPreporučeno

Britanija prihvat izbjeglica iz Ukrajine plaća s 3.166 kuna mjesečno

Britanija će građanima koji otvore vrata i ponude prostor za zbrinjavanje izbjeglica iz Ukrajine mjesečno plaćati iznos od 350 funti (3.166 kuna), najavila je u nedjelju tamošnja vlada.

Premijer Boris Johnson naciju želi portretirati kao perjanicu odgovora na rusku invaziju Ukrajine, no percepcija je da vlasti odgađaju prihvat izbjeglica.

>>>Ukrajinskim izbjeglicama dozvole za boravak i rad, socijalna i zdravstvena zaštita i obrazovanje

Inzistiranje administracije da osobe u bijegu od rata prije ulaska u Britaniju moraju tražiti vizu i prolaziti biometrijske testove kritiziraju sve glavne političke struje. Zastupnici govore da birokracija ima prednost nad boljitkom prognanih.

“Domovi za Ukrajinu”

Novi program s nazivom “Domovi za Ukrajinu” izbjeglice će u Britaniju pustiti “čak i ako nemaju rodbinskih veza,” rekli su iz vlade.

Privatne i javne osobe, dobrotvorne organizacije, biznisi i društvene zajednice smještaj će moći ponuditi putem web stranice koja će proraditi idućeg tjedna.

>>>‘Ponovno, ponovno i ponovno’ – migranti u BiH nepokolebljivi u prelasku hrvatske granice

“Ujedinjeno Kraljevstvo stoji uz Ukrajinu u njezinom najcrnjem trenutku i britanska javnost razumije da mi moramo veliki broj ljudi dovesti na sigurno što je prije moguće,” rekao je ministar za stambeno zbrinjavanje Michael Gove.

“Pozivam ljude širom zemlje da se pridruže nacionalnom naporu da podržimo naše ukrajinske prijatelje. Zajedno možemo dati siguran dom onima koji ga očajnički trebaju.”

>>>Erdogan: EU i Turska u ‘sigurnu zonu’ mogu premjestiti 2-3 milijuna izbjeglica

Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice prošlog je tjedna procijenila da bi se broj izbjeglica iz Ukrajine u dolazećim danima mogao udvostručiti s dva na četiri milijuna.

Pratite nas na Google vijestima

via Reuters