PreporučenoTech

Britanska varijanta bijesni Češkom | COVID-19  

“Blizu smo plafona već 14 dana, dodirnuli smo ga nekoliko puta,” rekao je u subotu Jan Mach, direktor bolnice na istoku Češke čiji su kapaciteti popunjeni.

Bolnica na raspolaganju ima 339 kreveta, od kojih je 120 rezervirano za COVID-19 pacijente. “Samo u ponedjeljak smo primili 22 pacijenta i to je bilo iznad naših mogućnosti,” rekao je.

>>>Britanski soj mutirao prema ‘bijegu od cjepiva’ | COVID-19 Genomics UK

Petnaest pacijenata je u utorak prebačeno u druga lječilišta, od kojih s pojedina bila udaljena do 230 kilometara, uslijed generalnog pritiska na zdravstveni sustav regije. Situacija je loša i u susjednim okruzima Nachod i Trutnov, smještenima na granici s Poljskom, 150 kilometara istočno od Praga.

>>>Mutacija koronavirusa B.1.1.7. potvrđena u Hrvatskoj | Ministarstvo zdravstva

Vjeruje se da je za porast zaraza unatoč nacionalnom “lockdownu” odgovorna mutacija uočena u Engleskoj, koja slovi kao do 70% zaraznija od prijašnjih inačica. Sekvencioniranja su u siječnju sugerirala da bi udjel “britanskog soja” među novozaraženima mogao biti od 45% do 60%.

Mlađi pacijenti

Reuters navodi da je regija s populacijom od 550,000 ljudi u petak imala samo četiri kreveta na COVID odjelima i osam jedinica za intenzivno liječenje respiratorom.

“Mi primamo pacijente u ozbiljnijem stanju i mlađe pacijente, pritom mislim na rođene u 1970. i kasnije, ovo nismo vidjeli jesenas,” rekao je Mach.

Češka trpi jednu od najtežih epidemija u Europskoj uniji, nacija je zaključno s petkom javila o 17,902 smrtna slučaja povezana s covidom.

>>>Južna Afrika pauzirala primjenu protiv novog soja neučinkovitog cjepiva AstraZenece | COVID-19

Unatoč trendovima, parlament je četvrtak odbio produljiti izvanredno stanje, što će osloboditi pojedine dijelove gospodarstva, uključujući trgovine, i dokinuti policijski sat.

Petr Stepanek, glavni kirurg bolnice u Nachodu, kaže da je situacija “jako napeta.”

“To je o ‘britanskoj’ varijanti,” rekao je. “Ako ju je većina populacija već imala, hvala Bogu. Ako ne, situacija bi mogla postati jako dramatičnom.”

Comments (1)

  1. […] Britanska varijanta bijesni Češkom | COVID-19   14/02/2021 […]

Comments are closed.