Biznis i ekonomijaPreporučeno

Britanska vlada mora biti spremna za direktne uplate na račune ranjivih građana: think-tank

Big Ben, detalj

Britanija nije spremna za dolazeću recesiju i mora promisliti o promjeni paradigme s kojom upravlja ekonomijom, ocijenio je u ponedjeljak trust mozgova Resolution Foundation.

Britanski BDP se smanjio u drugom tromjesečju ove godine i izgledno je da će nacija paralelno s “bezuvjetnim izlaskom” iz Europske unije završiti u tehničkoj recesiji definiranoj kao dva uzastopna kvartala ekonomskog sažimanja.

Iz zaklade upozoravaju da Engleska (središnja) banka na raspolaganju ima tek četvrtinu arsenala tipično nužnog za hrvanje s recesijom jer su kamatne stope u financijskom sustavu već nisko. Think-tank drži i da bi nova runda stvaranja novca za kupnju obveznica bila manje učinkovita od prijašnjih.

Zaklada drži da vlada mora bit spremna za svaki scenarij, uključujući uplatu novca direktno na račune ranjivih građana.

>>>Naša ponuda da bankama plaćamo za uzimanje novca ne bi trebala postati trajni instrument: Nowotny

Vlada stoga mora biti izravnija u pumpanju novca u realnu ekonomiju, preispitati svoju fiskalnu i socijalnu politiku kako bi ublažila utjecaj krize na domaćinstva čiji su fondovi za crne dane dobrim dijelom potrošeni, sugeriraju iz zaklade u analizi koja također poziva na pripremu novih infrastrukturnih projekata čije bi se provedba ubrzala uslijed usporavanja gospodarstva.

“Sad je vrijeme planiranja za sljedeću recesiju – jer sa sigurnošću znamo da će se ona dogoditi,” rekao je direktor istraživanja James Smith za Reuters. “UK je danas suočen s najvećim rizikom od recesije od financijske krize i kućanstva s niskim primanjima danas su izloženija usporavanju nego što su tada bila.”

>>>‘Fed bi novac trebao poklanjati ljudima a ne bankama’

Trust je britansku vladu pozvao da u navedenim okolnostima krene dalje od “akcija fine prilagodbe” i razmisli o pomicanju gornje granice ciljane inflacije iznad sadašnje razine od 2% što bi podrazumijevalo raskošno tiskanje novca. Zaklada drži da vlada mora bit spremna za svaki scenarij, uključujući uplatu novca direktno na račune ranjivih građana.