PolitikaPreporučeno

Britanska vlada osigurala novih 2.1 milijarde funti za neuredni brexit

Britanska vlada ubrzava pripreme za nekontrolirano izlijetanje iz Europske unije kroz 2.1 milijardu britanskih funti vrijednu kampanju za povećanje zaliha lijekova, zapošljavanje carinskih službenika i jednu od najvećih informacijskih mirnodopskih kampanja u povijesti, piše Reuters.

U prvoj značajnoj najavi novih politika, ministar financija Sajid Javid kaže da će novac poslužiti za obuku carinika, zapošljavanje osoblja nužnog za očekivanu potražnju putovnica i unaprjeđivanje infrastrukture u lukama.

S današnjom najavom, ukupan iznos koji je Britanija odvojila u pripremama za neuredni brexit seže do 6.3 milijarde funti u tekućoj financijskoj godini.

Javid je rekao da je ekonomija Ujedinjenog Kraljevstva dovoljno snažna za nošenje s neurednim brexitom i odbacio kritike da bi novac bilo bolje usmjeriti na obrazovanje i zdravstvo.

>>>Britanija i Europa ubrzavaju pripreme za neuredni brexit

“Puno se toga radi ali ono što nama treba je ‘turbo ubrzavanje’ priprema kako bi bili sigurni da smo adekvatno i istinski spremni,” rekao je.

Oporbeni laburisti kažu da su informacijska kampanja i pripreme “grozno bacanje novca poreznih obveznika” jer je parlamentarna većina jasno naznačila da namjerava blokirati izlazak iz EU-a bez dogovora.

Pobornici brexita, koji nakon izbora Borisa Johnsona vode britansku Vladu, kroz kampanju žele poručiti kako su izgledne kratkoročne poteškoće prenaglašene i da će Britanija dugoročno prosperirati zahvaljujući izlasku iz Unije.

Britansko ministarstvo financija je dionicima brexita odmah osiguralo 1.1 milijardu funti, dok će dodatna milijarda biti dostupna lokalnim administracijama u Škotskoj, Walesu i Sjevernoj Irskoj.

>>>EU spreman potrošiti ‘koliko god zatrebalo’ za pomoć Irskoj: The Times

Među investitorima i analitičarima postoji konsenzus da bi neuredni brexit podstavljao šok za svjetsku ekonomiju, gurnuo Britaniju u recesiju, poljuljao financijska tržišta i oslabio položaj Londona kao jednog od vodećih financijskih središta.

Boris Johnson je uredni ili neuredni brexit obećao za 31. listopada.