PolitikaPreporučeno

Britanska vlada osigurala novih 2.1 milijarde funti za neuredni brexit

Sajid Javid
Sajid Javid; Foto: Guardian/YouTube

Britanska vlada ubrzava pripreme za nekontrolirano izlijetanje iz Europske unije kroz 2.1 milijardu britanskih funti vrijednu kampanju za povećanje zaliha lijekova, zapošljavanje carinskih službenika i jednu od najvećih informacijskih mirnodopskih kampanja u povijesti, piše Reuters.

U prvoj značajnoj najavi novih politika, ministar financija Sajid Javid kaže da će novac poslužiti za obuku carinika, zapošljavanje osoblja nužnog za očekivanu potražnju putovnica i unaprjeđivanje infrastrukture u lukama.

S današnjom najavom, ukupan iznos koji je Britanija odvojila u pripremama za neuredni brexit seže do 6.3 milijarde funti u tekućoj financijskoj godini.

Javid je rekao da je ekonomija Ujedinjenog Kraljevstva dovoljno snažna za nošenje s neurednim brexitom i odbacio kritike da bi novac bilo bolje usmjeriti na obrazovanje i zdravstvo.

>>>Britanija i Europa ubrzavaju pripreme za neuredni brexit

“Puno se toga radi ali ono što nama treba je ‘turbo ubrzavanje’ priprema kako bi bili sigurni da smo adekvatno i istinski spremni,” rekao je.

Oporbeni laburisti kažu da su informacijska kampanja i pripreme “grozno bacanje novca poreznih obveznika” jer je parlamentarna većina jasno naznačila da namjerava blokirati izlazak iz EU-a bez dogovora.

Pobornici brexita, koji nakon izbora Borisa Johnsona vode britansku Vladu, kroz kampanju žele poručiti kako su izgledne kratkoročne poteškoće prenaglašene i da će Britanija dugoročno prosperirati zahvaljujući izlasku iz Unije.

Britansko ministarstvo financija je dionicima brexita odmah osiguralo 1.1 milijardu funti, dok će dodatna milijarda biti dostupna lokalnim administracijama u Škotskoj, Walesu i Sjevernoj Irskoj.

>>>EU spreman potrošiti ‘koliko god zatrebalo’ za pomoć Irskoj: The Times

Među investitorima i analitičarima postoji konsenzus da bi neuredni brexit podstavljao šok za svjetsku ekonomiju, gurnuo Britaniju u recesiju, poljuljao financijska tržišta i oslabio položaj Londona kao jednog od vodećih financijskih središta.

Boris Johnson je uredni ili neuredni brexit obećao za 31. listopada.