PolitikaPreporučeno

Britanska vlada uvodi bodovanje ekonomskih migranata, prekida ‘ovisnost o jeftinom radu iz Europe’

Britanska vlada uvodi sustav bodovanja uvozne radne snage koji će na snagu stupiti s 1. siječnjem 2021. godine. Ocjenjivati će se vještine, kvalifikacije, plaće ili profesije a vize odobravati samo osobama koje pređu prag. Uvjeti će biti jednaki za sve strane državljane.

>>>Johnson zaprijetio ukidanjem ‘slobode kretanja’, najavio selektivnu imigraciju

“Mi fokus naše ekonomije moramo odmaknuti od ovisnosti o jeftinom radu iz Europe i umjesto toga se koncentrirati na investicije u tehnologiju i automatizaciju. Poslodavci će se morati prilagoditi,” piše u dokument o novoj politici čiji je sadržaj vidio Reuters.

Brige i ljutnja zbog velikog priljeva migranata neki su od glavnih povoda za referendum u 2016. i trend koji su političari obećali preokrenuti nakon povratka suverenitetu.

Najavljena pravila donose more promjena za biznise naviknute na pristup golemom bazenu europske radne snage. Britanija je nakon 2004. godine i osvježenja Unije novim članicama iz bivšeg komunističkog bloka zabilježila velik priljev niskokvalificiranih migranata za koje će radna viza sada biti nedostižna.

Vlada je u utorak usvojila i prošlomjesečnu preporuku Savjetodavnog odbora za migracije (MAC) o smanjenju donje granice godišnje plaće nužne za radnu vizu s 30,000 funti na 25,600 funti (230 tisuća kuna). Odbor procjenjuje da bi u slučaju da su nova pravila bila na snazi pravo na vizu izgubilo 70% građana EU-a koji su u Britaniju stigli nakon 2004. godine.

>>>Nizozemska ugrabila 140 kompanija, 4,200 poslova i 375 milijuna investicija: brexit

Udruge poslodavaca i poslovni lobiji istovremeno upozoravaju da o “jeftinom radu iz Europe” ovisi velik broj britanskih kompanija. Radnika bi moglo presušiti u poljoprivredi, palijativnoj i drugoj medicinskoj skrbi ili u dijelovima uslužnog sektora povezanima sa služenjem hrane. Potencijalnu veličinu izazova otkriva detalj da sektor uzgoja voća i povrća godišnje zaposli do 80,000 sezonskih radnika iz Unije, dok je vlada u novoj shemi odlučila izdati tek 10,000 dozvola.