Biznis i ekonomijaPreporučeno

Britanski industrijalci traže državnu intervenciju, kontrolu cijene plina

Boris Johnson; Foto: European Union

Energetski najzahtjevnije i najosjetljivije britanske industrije, uključujući proizvođače čelika, stakla, keramike i papira, upozoravaju da će u izostanku državne intervencije morati zaustaviti pogone.

>>>Nestašice milkshakea u McDonald’s restoranima širom Britanije

Britanski industrijalci u petak su razgovarali s ministrom za biznis Kwasiem Kwartengom, ali je susret završio bez konkretnih i neposrednih rješenja.

“Ako vlada ništa ne poduzme, u suštini ćemo vidjeti sve više pauza u proizvodnji čelika u određeno doba dana i te će stanke postajati sve duže,” rekao je Gareth Stace, glavni direktor UK Steela, za ITV News.

Osupnute “zelenom tranzicijom” i postpandemijskim oporavkom potražnje na istočnim tržištima veleprodajne cijene plina u Europi od početka godine porasle su za 400% i natjerale vlade da ranjivo stanovništvo zaštite subvencijama računa za struju i/ili grijanje.

Državna intervencija

David Dalton iz Udruge britanskih proizvođača stakla kaže da su pojedine kompanija tek nekoliko dana udaljene od zaustavljanja proizvodnje, a slična upozorenja upućuju i dionici u proizvodnji papira.

Suočeni s trendovima, pojedini konzervativni zastupnici u posljednjim danima pozivaju na državnu intervenciju.

>>>Nestašicom vozača pogođena Britanija mobilizirala vojsku

“Volio bih vidjeti veću podršku vlade za ove industrije u kratkom roku kako bismo bili sigurni da ih nećemo izgubiti i da investitore ne odvratimo od daljnjih ulaganja,” rekao je zastupnik i poduzetnik Andrew Bridgen za BBC. “Mislim da bi oni htjeli vidjeti ograničenje cijena plina.”

Inflacija cijena energije posljednja je u nizu nevolja koje Britaniju iskušavaju nakon razvoda s Europskom unijom. Nacija je već suočena s velikim remećenjem na tržištu rada, u transportu i opskrbnim lancima.

>>>Očajni britanski proizvođači hrane regrutiraju zatvorenike

Sve učestaliji prekidi proizvodnje u pojedinim industrijama i sve uočljivije praznine na policama trgovina evociraju sjećanja na mučne 1970-te godine kada je Britanija slovila kao “bolesnik Europe” s trodnevnim radnim tjednom, nestašicom energije i divljačkom inflacijom.

Pratite nas na Google vijestima

via Reuters