PolitikaPreporučeno

Britanski Konzervativci pretrpjeli najveći izborni poraz u povijesti | izlazne ankete

Laburistička stranka Ujedinjenog Kraljevstva u prvim se satima petka kristalizira kao povijesni pobjednik parlamentarnih izbora.

Izlazne ankete BBC-ja, ITV-a i Sky-a predviđaju da će novi premijer Keir Starmer osvojiti bajkovitu većinu od 170 zastupnika.

Ukoliko se prognoze pokažu točnima laburisti će uživati 410 od ukupno 650 zastupničkih mjesta, mrvicu manje od rezultata koji je u 1997. ostvario Tony Blair.

Konzervativci predvođeni Rishijem Sunakom suočeni su s jednako epohalnim porazom. Ankete predviđaju da će broj njihovih zastupnika okopniti na 131, što bi bio najlošiji rezultat u povijesti stranke utemeljene u 1834. godini.

Prema izlaznim anketama na trećem su mjestu Liberalni demokrati sa 61 osvojenim mandatom.

“Svima koji su se zalagali za Laburiste na ovim izborima, svima koji su glasali za nas i dali povjerenje našoj promijenjenoj laburističkoj stranci – hvala,” napisao je Starmer na X-u.

Rezultati izlaznih anketa u velikoj se mjeri podudaraju s predizbornim istraživanjima, s izuzetkom populističke stranke Reform UK predvođene znamenitim i/ili zloglasnim arhitektom “brexita” Nigelom Farageom koja je prema projekcijama osvojila 13 zastupničkih mjesta, odnosno desetak više od predviđanja.

Chris Hopkins, direktor anketara Savanta Political Research, u komentaru je rekao da bi potvrda izlaznih anketa za Faragea bila “scenarij iz snova”.

“On će ruke trljati s ushićenjem,” rekao je. “On ima dovoljno zastupnika da podigne buku u Westminsteru, a stranka s kojom dijeli najbliži politički prostor mogla bi se svesti na dugo razdoblje traženja duše.”

Grabancijaš/Reuters/BBC


Povezane vijesti

Comment here