PolitikaPreporučeno

Britanski laburisti revidiraju statut – traže povratak ‘opće nacionalizacije’

Britanski Laburisti su započeli s postupkom koji bi mogao opozvati odmak od politike “zajedničkog vlasništva nad sredstvima proizvodnje, distribucije i razmjene” koji je svojedobno napravio bivši stranački lider Tony Blair, izvijestio je The Times.

Blair je laburističku predanost “općoj nacionalizaciji” zauzdao 1994. godine izmijenivši “klauzulu 4” stranačkog statuta.

Odredba, koju su originalno ispisali socijalistički supružnici Sidney i Beatrice Webb u 1917. godini, laburiste obvezuje na uvođenje “zajedničkog vlasništva nad sredstvima proizvodnje, distribucije i razmjene.”

>>>Britanska vlada mora biti spremna za direktne uplate na račune ranjivih građana: think-tank

Blair je tekst izmijenio u podršku “dinamičnoj ekonomiji koja služi javnom interesu, u kojoj su poduzeća i rigorozna konkurencija udruženi sa snagama partnerstva i suradnje kako bi se proizvelo bogatstvo potrebno naciji.”

Times javlja da je Nacionalno izvršno vijeće (NEC) Laburista, predano aktualnom vođi Jeremyju Corbynu, u utorak odlučilo uspostaviti radnu skupinu koja će razmotriti izmjenu dokumenta i njegov povratak izvorištu.