PolitikaPreporučeno

Britanski parlament podržao odgodu brexita, Johnson iz stranke izbacio 21 pobunjenika

Novi britanski premijer Boris Johnson u utorak je pretrpio teški poraz u parlamentu nakon pobune 21 konzervativca koji su usprkos upozorenjima da to vodi izbacivanju iz stranke podržali odgodu brexita.

Zakonodavci su s 328 glasova “za” napravili prvi korak prema usvajanju zakona koji će premijera obvezati da od EU zatraži odgodu brexita do 31. siječnja 2020. godine, ukoliko se prije toga ne postigne parlamentarni konsenzus oko uvjeta izlaska. Protiv odgode je glasao 301 zastupnik.

U na trenutke povijesnoj raspravi, protivnici kaotičnog brexita su rekli da žele spriječiti premijera u igri Ruskog ruleta s nacijom koja je nekoć bila pouzdani primjer zapadne ekonomske i političke stabilnosti, piše Reuters. Oni su argumentirali da ništa ne može opravdati prekonoćni prekid ekonomskih veza s najvećim izvoznim tržištem Britanije i posljedice takvog čina za gospodarstvo. Dogovoreno je da će parlament u srijedu preuzeti agendu i donijeti zakon.

Izbacivanje pobunjenika

Johnson je na poraz reagirao izbacivanjem svih pobunjenika iz stranke i zatražio izvanredne izbore koje u aktualnim političkim previranjima i prevratima može, ali ne mora dobiti budući da poziv zahtjeva privolu trećine fragmentiranog parlamenta.

>>>‘Operacija Yellowhammer’: nestašica goriva, hrane i lijekova u brexit dokumentu britanske vlade

“Ja ne želim izbore, ali ako zastupnici sutra (4. rujna) zaustave pregovore i nametnu još jednu besciljnu odgodu brexita, potencijalno godinama, onda je to jedini način da se ovo riješi,” izjavio je Johnson nakon glasanja.

Laura Kuenssberg, urednica za politiku BBC-ja, javlja da je Johnson iz stranke isključio sve pobunjenike, uključujući Philipa Hammonda i Nicholasa Soamesa, praunuka bivšeg britanskog premijera Winstona Churchilla.