PreporučenoTech

Britanski soj mutirao prema ‘bijegu od cjepiva’ | COVID-19 Genomics UK

Rukovoditeljica britanskog programa za genetički nadzor u četvrtak je upozorila da nova varijanta koronavirusa, detektirana u Kentu, izaziva zabrinutost mutacijama koje umanjuju cjepivom postignutu zaštitu protiv bolesti COVID-19.

Varijanta je postala dominantna u Ujedinjenom Kraljevstvu i izgledno je da će “pomesti svijet”, rekla je.

>>>Epidemiolozi i dužnosnici komentirali potvrdu ‘britanskog soja’ u Hrvatskoj, pozvali na oprez

“Ono što zabrinjava je da varijanta 1.1.7. koju smo u cirkulaciji imali tjednima i mjesecima ponovno počinje mutirati i dobivati nove mutacije koje mogu utjecati na način s kojim se hrvamo protiv virusa u smislu imuniteta i učinkovitosti cjepiva,” rekla je za BBC direktorica konzorcija COVID-19 Genomics UK, Sharon Peacock. “Zabrinjavajuće je što 1.1.7., koji je zarazniji i već je pomeo zemlju, sada mutira na način koji bi mogao zaprijetiti cijepljenju.”

>>>Južna Afrika pauzirala primjenu protiv novog soja neučinkovitog cjepiva AstraZenece | COVID-19

Peacock je navela da je nova mutacija prvi put identificirana u Bristolu na jugozapadu Engleske, te je od glavne savjetodavne skupine stručnjaka u Britaniji označena kao “zabrinjavajuća “. Genetičari su do sad identificirali 21 slučaj u kojem je 1.1.7. razvio E484K mutaciju zamijećenu u južnoafričkoj i brazilskoj evoluciji koronavirusa.

Bijeg od cjepiva

Sve brojnija izvješća sugeriraju da je E484K, mutacija na šiljku proteina virusa koja unaprjeđuje njegov potencijal prianjanja uz stanice, u većoj ili manjoj mjeri umanjila učinkovitost postojećih kandidata za cjepivo. Slučajevi ponovne zaraze nakon prebolijevanja prošlogodišnje inačice COVID-19 i/ili cijepljenja do sad su zabilježeni u amazonskom gradu Manausu, u Južnoj Africi, Izraelu, SAD-u i drugdje.

>>>Južnoafrička inačica koronavirusa može pobjeći postojećim antitijelima | COVID-19

Peacock je rekla da “moramo biti realisti” i prihvatiti da je riječ o generalnom smjeru mutacije koronavirusa SARS-CoV-2 koja se, naizgled bez dodirnih točaka, pojavljuje na različitim geografskim lokacijama.

Znanstvenici takav smjer nazivaju “bijegom od cjepiva”.

>>>Nova mutacija u tri dana zarazila 100,000 ljudi u Engleskoj | COVID-19

“To će nastaviti iskakati,” izgledno je da će “britanska varijanta pomesti svijet,” rekla je pa krajnje neugodno dodala da bi “igra mačke i miša” s evolucijom koronavirusa mogla potrajati desetak godina.

Posljednje informacije sugeriraju da cjepiva Pfizer/BioNTecha i AstraZenece pružaju zaštitu protiv glavnog, 1.1.7. soja, no proizvođači će linije vjerojatno morati doraditi kako bi bile učinkovite i protiv mutacije E484K.

Comments (2)

  1. […] Britanski soj mutirao prema ‘bijegu od cjepiva’ | COVID-19 Genomics … 11/02/2021 […]

  2. […] Britanski soj mutirao prema ‘bijegu od cjepiva’ | COVID-19 Genomics … 11/02/2021 […]

Comments are closed.