PreporučenoTech

Britansku Kolumbiju i zapadnu Albertu šibaju munje i gromovi, kroz 15 sati 710,000 udara

Udari munja na zapadu Kanade u posljednja su se dva dana udeseterostručili u odnosu na prošlu godinu, rekli su tamošnji meteorolozi koji očekuje da će sijevati i tutnjati čitav vikend dok upozoravaju na rizik od snažnog vjetra i novih požara.

Na području Britanske Kolumbije i zapadne Alberte u petnaestak je sati, od tri poslijepodne u srijedu do šest ujutro u četvrtak, sijevnulo 710,000 gromova u poredbi s njih oko 8,300 koliko je u takvom razdoblju u prosjeku zabilježeno u posljednjih pet godina.

Britanska Kolumbija posljednjih desetak dana trpi povijesni toplinski udar. Selo Lytton je u utorak, dan prije nego što ga je vatrena stihija izbrisala s lica Zemlje, zabilježilo temperaturu od 49.6°C srušivši više od 80 godina star nacionalni rekord. U požaru su stradale dvije osobe.

>>>‘Naš je čitav grad nestao’: vatra progutala Lytton u uzavreloj Britanskoj Kolumbiji | VIDEO

Meteorolog Chris Vagasky iz globalne kompanije za prikupljanje podatak o klimi i okolišu Vaisala kaže za Reuters da je Britanska Kolumbija u manje od 48 sati zabilježila više gromova nego što je to uobičajeno kroz godinu dana.

Masovnom sijevanju pogoduje toplinski val, odnosno visoka razina vlage u atmosferi koja je posljedica topljenja snijega i isparavanje vode iz vegetacije, rekao je Jonathan Bau, meteorolog iz “Kanade za okoliš i klimatske promjene”.

>>>Velike toplinske anomalije, zimske temperature širom Južne Amerike | VIDEO

Vlasti su u petak izvijestile da su udari munja u petak rezultirali sa 136 požara širom središnje Britanske Kolumbije. Evakuirano je više od 1,300 domova.

Pratite nas na Google vijestima