Biznis i ekonomija

British Steel pred kolapsom, ugroženo 25,000 radnih mjesta

Ilustracija

British Steel, drugi po veličini proizvođač čelika u Britaniji, na rubu je bankrota i njegova budućnost ovisi o izvanrednom zajmu vlade u iznosu od 38 milijuna dolara, doznaje Reuters od izvora upoznatih sa situacijom.

“Industrija čelika u Ujedinjenom kraljevstvu kritična je za našu proizvođačku bazu i strateški važna za industriju. Vlada mora intervenirati,”

Gill Furniss

Proizvođač čelika u vlasništvu investicijske tvrtke Greybull Capital direktno zapošljava oko 5,000, a indirektno utječe na više od 20,000 ljudi. Kompanija je od vlade prvo zatražila zajam od sto milijuna dolara, ali je kroz pregovore dogovoreno da će uložiti još privatnog novca.

Ukoliko se sporazum o zajmu ne dogovori danas, British Steel bi već sutra mogao biti pod izvanrednom upravom.

>>>British Steel u stečaju, Laburisti traže nacionalizaciju: Sky News

“Industrija čelika u Ujedinjenom kraljevstvu kritična je za našu proizvođačku bazu i strateški važna za industriju. Vlada mora intervenirati,” izjavio je laburist Gill Furniss.

“(Izvanredna) administracija bi bila razarajuća za tisuće radnika i njihovih obitelji koje su oslonjene na ovu ključnu industriju u dijelu zemlje gdje vlada desetljećima nije pružala dovoljno podrške i investicija,” rekli su Laburisti.

Zajam od vlade traže i sindikati.