Biznis i ekonomijaPreporučeno

Brodosplit porinuo brod za polarne ekspedicije: VIDEO  

Porinuće novogradnje 487 u splitskom brodogradilištu; Foto: brodosplit22/YouTube

U subotu je u Brodograđevnoj industriji Split porinuta Novogradnja 487, putničkog broda za polarne ekspedicije, koji će nositi ime ”Ultramarine”, priopćeno je na službenim stranicama DIV Grupe.

Porinuću su prisustvovali brojni predstavnici državne i lokalne vlasti, ministar gospodarstva i izaslanik predsjednika Vlade RH Darko Horvat, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak i kuma novogradnje Andrea Mutak, štićenica ‘Anđela’, udruge koja se brine o djeci najtežim tjelesnim invalidima i s teškoćama u razvoju.

>>>Za naručene a neisporučene brodove isplaćeno 4,42 milijarde kuna: Novi list

Predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak zahvalio se radnicima splitskog škvera što su u izazovnim vremenima koronavirusa uspjeli zavrišti ovako jedan značajan projekt. Zahvalio je ministru Horvatu i Vladi RH što je tri puta odobrila državna jamstva i omogućila financiranje profitabilnih izvoznih projekata u kojima je sadržano 70 posto domaće komponente, te istaknuo da ovim izvoznim projektima održavamo ne samo zaposlenost više od 2000 radnika Brodosplita, nego i zaposlenost više tisuća radnika kooperanata i dobavljača.

“Želim istaknuti da je ovaj naš 487 drugi od tri broda koji smo ugovorili na jedan potpuno nov i inovativan način koji uključuje i financiranje broda. Time smo pokazali vrlo zahtjevnom svjetskom tržištu mogućnosti hrvatske brodogradnje, mogućnosti Brodosplita koji izrasta u lidera Europskih graditelja polarnih kruzera. Veseli me da možemo danas pokazati kako se u teškom vremenu za gospodarstvo mogu realizirati vrlo zahtjevni i složeni projekti,” rekao je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

>>>Živi zid optužio HBOR za pogodovanje Debeljakovu DIV-u, DIV prijavio Sinčića i Palfi DORH-u

Tehnološki napredan brod za polarne ekspedicije ugovoren je s američkom tvrtkom Quark Expeditions, u sastavu Travelopia grupacije koja u svome portfelju ima niz svjetskih kompanija specijaliziranih za avanturistička putovanja.

“Država Brodosplitu nije ništa dala osim jednog velikog povjerenja u obliku državnih jamstava. Od tri data jamstva Brodosplit je već dva broda izgradio i vratio jamstva u državni proračun. Brodosplit je jedna od rijetkih tvrtki u ovoj branši koja pokazuje da brodogradnja u Hrvatskoj može biti profitabilna. Na ovom brodu je kroz kamatu zaradio HBOR, kroz poreze i davanja zaradila je lokalna zajednica i država,” naglasio je Darko Horvat, ministar gospodarstva i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

>>>Jamstvo za 3. Maj do 150 milijuna kuna: 174. sjednica Vlade – rekapitulacija

Ultramarine je dugačak 128 metara i širok 21,5 metara, a moći će primiti do 200 putnika o kojima će se brinuti 140 članova posade u 103 luksuzno uređene kabine i javnim prostorima te će imati nevjerojatnu paletu avanturističkih opcija za sve njih. Inače vrijednost broda je preko 106 milijuna eura. Kredit za njegovu gradnju je osigurao HBOR, a jamstvo je 16. 05. 2018. svojom odlukom dala Vlada RH.

“Ovaj brod je živi spomenik znanju, struci, meritornosti i podvigu. Poštovani škverani, kapa vam do poda,” rekao je Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Splita čestitavši radnicima Brodosplita na tehnološkom i pomorskom remek djelu.

Nakon isporuke polarnog kruzera ‘Hondius’ koji je na veliko zadovoljstvo vlasnika i korisnika odradio svoju prvu arktičku i antarktičku sezonu, ovaj brod će biti novi ponos hrvatske brodogradnje i potvrda Brodosplitovog iskoraka na tržište putničkih brodova do 200 metara duljine konkurira u nišu graditelja najmodernijih polarnih kruzera.

>>>Rusija porinula Ural, prvi od tri nuklearna ledolomca za komercijalnu dominaciju Arktikom

Predsjednik Uprave Tomislav Debeljak istaknuo je u svom obraćanju da izborom kume, štićenice udruge ‘Anđeli’ želimo potaknuti solidarnost, brigu i uključivost za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju.

“Osjetila sam posebnu čast i ponos, takva prilika se dobiva jednom u životu. Zadovoljna sam svojim nastupom,” rekla je kuma novogradnje Andrea Mutak, koja je presjekla konop sa šampanjcem i brod simbolično ‘porinula’ u more.

Pratite nas na Google vijestima

oglasavanje@grabancijas.com

DIV Grupa