PolitikaPreporučeno

Broj umrlih u Italiji u 24 sata skočio za 196, na 827 – stopa smrtnosti 6,6%: COVID-19

Iz Italije su u srijedu nastavili pristizati tmurni i uznemirujući podaci o broju oboljelih i umrlih od novog koronavirusa.

Premijer Giuseppe Conte je u televizijskom nastupu naciju izvijestio o novim, strožim mjerama obuzdavanja virusa, naređeno je zatvaranje svih ugostiteljskih objekata s izuzetkom supermarketa, trgovina s hranom i ljekarni.

Kompanijama je naređeno da zatvore sve odjele koji nisu nužni za temeljno poslovanje.

Italija ima najvremešniju populaciju u Europi, udio osoba starijih od 65 godina u ukupnom stanovništvu iznosi 23 posto. Stručnjaci kažu da bi takva demografska slika mogla biti razlog za izrazito visoku stopu smrtnosti koja je sa srijedom dosegla 6.6%, značajno više nego u drugim žarištima širom svijeta.

“Mi ćemo učinke ovih velikih napora moći vidjeti za nekoliko tjedana,” rekao je Conte u osvrtu na izvješće Agencije za civilnu zaštitu koja je u srijedu javila o dnevnom porastu broja oboljelih za 2313, na 12,462 i broja umrlih za 196, na 827.

>>>Broj umrlih u Italiji u 24 sata skočio za 168, na 631: COVID-19

Vlada je izvijestila da će nove mjere na snazi ostati do 25. ožujka.

“Naša zemlja treba odgovornost svih nas, odgovornost 60 milijuna Talijana koji svakodnevno podnose male i velike žrtve,” rekao je Conte.

>>>‘Čitava je Italija sada zatvorena’

Anketa agencije Ixe otkriva da drakonske mjere zaštite od virusa podržava 89% ispitanih, od kojih je 78% spremno prihvatiti još odrješitije korake.

25 milijardi eura podrške obiteljima i biznisima

Vlasti su u srijedu još jednom povećale iznos proračunske potpore za obitelji i biznise, s prošlotjednih 7.5 milijardi eura na 25 milijardi eura.

Talijanski ministar ekonomije Roberto Gualtieri je upozorio na “značajnu kontrakciju” ovogodišnjeg BDP-a.

>>>Italija će zbog koronavirusa deficit povećati za 3.6 milijardi eura, 0.2% BDP-a: ministar

Nova brojka udio proračunskog deficita opće države u bruto domaćem proizvodu gura iznad granice od 3% određene u Paktu o stabilnosti i rastu, navodi Reuters.