Biznis i ekonomija

Broj zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama pao za 4,3% na mjesečnoj razini: rujan

Ilustracija: Mohamed Hassan

Broj zaposlenih u obrtu i djelatnostima slobodnih profesija u rujnu 2019. u odnosu na kolovoz iste godine niži je za 4,3%, a broj žena za 5,1%, javlja DZS.

Porast broja zaposlenih zabilježen je u 4 područja djelatnosti i kreće se od 0,5% (Informacije i komunikacije) do 1,7% (Obrazovanje). Pad broja zaposlenih zabilježen je u 14 područja djelatnosti u rasponu od 0,3% (Stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti) do 15,5% (Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane), a broj zaposlenih u Djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi ostao je na razini kolovoza 2019.

>>> HGK: revizija DZS-a povećala broj zaposlenih u srpnju za 109,6 tisuća

Uspoređujući broj zaposlenih po županijama, porast je zabilježen u 5 županija i kreće se od 0,2% u Sisačko-moslavačkoj županiji do 0,4% u Koprivničko-križevačkoj županiji i Gradu Zagrebu. Pad bilježi 14 županija i kreće se od 0,1% u Požeško-slavonskoj županiji do 13,1% u Ličko-senjskoj županiji. U Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji broj zaposlenih ostao je na razini iz kolovoza 2019., piše DZS (.pdf).

DZS