Biznis i ekonomija

Broj željezničkih putnika u drugom tromjesečju porastao za 99,4% na godišnjoj razini | HAKOM

Ilustracija: S. Hermann & F. Richter

Na hrvatskom tržištu željezničkih usluga u drugom tromjesečju 2021. teretnim željezničkim prijevozom prevezeno je 1,7 posto više robe uz 6,5 posto manje ostvarenih tonskih kilometara u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, izvijestila je u ponedjeljak Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM).

>>>Zaključena je 5G dražba, proračun osnažen za 359 milijuna kuna | HAKOM

HŽ Cargo d.o.o. prevezao je 1,9 posto manje robe i ostvario 11,1 posto manje tonskih kilometara, a istovremeno su novi teretni željeznički prijevoznici ostvarili 4,2 posto više prevezene robe i jedan posto manje tonskih kilometara. Novi teretni željeznički prijevoznici u drugom tromjesečju imaju udjel od 60,9 posto u prevezenoj robi i 48,1 posto u tonskim kilometrima u odnosu na ukupno prevezenu količinu robe i ostvarene tonske kilometre svih teretnih željezničkih prijevoznika.

Udjel vlak kilometara

Uspoređujući udjele vlak kilometara po vrsti prijevoza, prijevoz tereta zauzima trećinu ukupnog prometa s 32,8 posto, a prijevoz putnika preostalih 67,2 posto. Od svih teretnih željezničkih prijevoznika najveći udjel vlak kilometara imao je HŽ Cargo d.o.o. i to 54,1 posto, a devet novih željezničkih teretnih prijevoznika ostvarilo je preostali udjel. Istovremeno, tri nova željeznička teretna prijevoznika nisu bila aktivna.

>>>Rast prihoda i pozitivni trendovi na tržištu poštanskih usluga | HAKOM

Željeznički teretni prijevoz ostvario je smanjenje vlak kilometara za 5,6 posto pri čemu je HŽ Cargo d.o.o. ostvario 9,4 posto, a novi teretni prijevoznici 0,8 posto manje vlak kilometara. Putnički prijevoz ostvario je rast vlak kilometara od 76,8 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, primarno iz razloga obustave javnog prijevoza putnika za vrijeme „lockdowna“ u drugom tromjesečju 2020. U odnosu na drugo tromjesečje prethodne godine, na tržištu putničkog željezničkog prijevoza, broj prevezenih putnika povećan je za 99,4 posto, a putničkih kilometara za 112,6 posto što ukazuje na oporavak tržišta, navode ih HAKOM-a na čijim mrežnim stranicama možete pronaći i pokazatelje tržišta željezničkih usluga.

Pratite nas na Google vijestima