PolitikaPreporučeno

Brzina isporuke faktor, ugovor za borbene avione do kraja iduće godine: Kopal

Posebni savjetnik predsjednika Vlade RH za nacionalnu sigurnost Robert Kopal u ponedjeljak je naglasio rok isporuke kao faktor u razmatranju ponuda za nabavu višenamjenskog borbenog aviona (VBA).

”Cilj nam je do kraja iduće godine imati potpisani ugovor te da do sredine iduće godine znamo o kojim je avionima riječ. Prema taktičko-tehničkoj studiji, Hrvatskoj treba 12 aviona te će proces njihove nabave službeno krenuti slanjem zahtjeva za ponudama državama čiji avioni odgovaraju tehničkim zahtjevima Hrvatske”, rekao je prema citatu Hine.

“Nakon evaluacije dobit ćemo pobjednika u kategoriji novih te pobjednika u kategoriji rabljenih aviona nakon čega ćemo donijeti konačnu odluku.”

Robert Kopal

Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona je kao temeljna načela pristupa navela ugovaranje na razini vlada (Government-to-Government, G2G) te traženje sveobuhvatne ponude (tzv. totalni paket). “Koristit će se iskustva i dosadašnje spoznaje o realno raspoloživim opcijama, ne isključujući unaprijed ni opcije koje do sada nisu razmatrane. Pritom vodit će se računa o tome da se u dva paralelna procesa posebno vrednuju novi, a posebno rabljeni avioni”.

”Nakon evaluacije dobit ćemo pobjednika u kategoriji novih te pobjednika u kategoriji rabljenih aviona nakon čega ćemo donijeti konačnu odluku”, rekao je Kopal i dodao da se razmatraju “i neki drugi parametri, poput kapitalnih strateških partnerstava i financijska problematika.”

>>>Rumsfeldove znane i neznane nepoznanice u Kopalovoj ‘obrani crnog labuda’

Povjerenstvo je rad na sastavljanju Zahtjeva za ponudom koji će biti upućen zemljama koje budu iskazale interes, a čiji avioni budu odgovarali hrvatskim potrebama, u skladu s taktičko-tehničkim zahtjevima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva započelo 27. kolovoza.

Paralelno s procesom odabira i nabave višenamjenskoga borbenog aviona, pokrenut će se proces istraživanja opcija za obuku pilota u pripremi za budući višenamjenski borbeni avion.