PolitikaPreporučeno

Bugari prosvjedovali protiv Komisije i cenzure ruskih izvora: Imamo pravo birati što ćemo gledati!

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij; Foto: Dati Bendo/EC

Grabancijaš ekskluzivno bilježi da su građani Bugarske u utorak prosvjedovali ispred sjedišta Europske komisije u Sofiji uz slogan: “Za zaštitu Ustava i pravo na informacije”.

Građani su se okupili nakon što su vlasti cenzurirale, odnosno zabranile rad još četiri ruska televizijska programa, s čime su se ruski izvori našli u gotovo potpunom “blackoutu” .

>>>‘Sjenka diktature’: Ukrajina usvojila zakon koji otvara vrata medijskoj kontroli, cenzuri

Prosvjed je podržao niz udruga i nacionalnih pokreta, uključujući desnicu, ljevicu i otvorene “rusofile”.

Organizatori su rekli da je isključenje ruskih televizijskih postaja grubo kršenje prava i sloboda zajamčenih Ustavom Republike Bugarske i Poveljom o temeljnim pravima Europske unije.

Okupljeni su nosili natpise s porukama: “Ne cenzuri!”, “Ne grubom kršenju građanskih prava!”, “Ne drskoj arbitraži europskih dužnosnika!”, “Ne informacijskom teroru!”.

Deklaracija slobode

Portal Efir info u izvještaju prenosi sljedeću deklaraciju građana:

“Mi, predstavnici građana, inzistiramo na povratu protuzakonito oduzetih ljudskih prava zajamčenih Općom deklaracijom o ljudskim pravima Ujedinjenih naroda, Poveljom o temeljnim pravima Europske unije, Člankom 7. Ugovora o EU i Ustava Republike Bugarske.

>>>Komisija osniva nove centre za ratnu propagandu, borbu protiv dezinformacija

Odlučno prosvjedujemo protiv nezakonitih propisa Europske unije, koji ograničavaju naš pristup alternativnim informacijama koje nam pružaju ruski televizijski programi: NTV/NTV Mir; Rusija 1; REN TV; Prvi kanal.”

Deklaracija potom citira zakonske akte Europske komisije (No. 833/2014 i No. 879/2022), odobrene od Europskog parlamenta, na kojima se temelji cenzura.

Građani “brane pravo na neovisno mišljenje, primanje i širenje informacija i ideja bez uplitanja javnih vlasti i neovisno o granicama”.

>>>Rusija odbila napad na Zmijski otok, legendarni simbol ukrajinske ratne propagande | VIDEO

“Ovo je u suštini kriminalni čin koji radikalno krši temeljne principe i vrijednosti Europske unije.”

Prosvjednici od Europske komisije traže “neposredni početak postupka obnove temeljnih ljudskih prava garantiranih Člankom 19. Opće deklaracije o ljudskim pravima Ujedinjenih Naroda, Člankom 11. Povelje o temeljnim pravima Europske unije i Člankom 6. Ugovora o Europskoj uniji i Ustava Republike Bugarske.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima