Biznis i ekonomija

Bundesbank očekuje tehničku recesiju

Izvršno vijeće njemačke središnje banke; Joachim Wuermeling, Johannes Beermann, Claudia Buch, Joachim Nagel, Sabine Mauderer, Burkhard Balz; Foto: Bundesbank

Njemačka središnja banka, Bundesbank, u prvom tromjesečju 2023. godine očekuje blagu kontrakciju gospodarstva, što znači da će najsnažnije europskog gospodarstvo uroniti u tehničku recesiju definiranu kroz dva uzastopna kvartala smanjenja bruto domaćeg proizvoda (BDP).

>>>Njemačka je na pragu tehničke recesije

“Njemačka gospodarska aktivnost vjerojatno će ponovno pasti u tekućem kvartalu,” naveli su u redovitom mjesečnom izvještaju iz središnjice. “No, pad će izgledno biti manji nego u zadnjem kvartalu 2022. godine.”

BDP njemačke u četvrtom je lanjskom kvartalu pao za 0.4%.

Fiskalna otpornost

Gospodarstvo njemačke potpomognuto za mnoge članice monetarne unije nedostižnim fiskalnim poticajima na ratne je izazove odgovorilo s neočekivanom čvrstinom, tržište rada ostaje prpošno i robusno uz očekivanja Bundesbank da će se povoljni trendovi nastaviti.

>>>Njemačko gospodarstvo iznenadilo rastom | Q3 2022.

Europska središnja banka (ECB) od prošlog je srpnja referentnu kamatnu stopu za financijski sustav povećala za 350 baznih bodova u nastojanju da zauzda divljanje cijena i inflaciju koja je daleko iznad ciljanih 2% u srednjem roku.

Zrcaleći situaciju u širem europodručju harmonizirani indeks potrošačkih cijena u Njemačkoj pokazuje njihovo hlađenje ali temeljna inflacija iz koje su isključene nepostojane cijena energenata nastavlja rasti što izaziva zabrinutost krojača monetarne politike.

>>>Njemački izvoz u Rusiju na najnižim razinama u dva desetljeća

“Temeljna stopa se pokazuje izuzetno postojanom,” napisali su iz banke. “Mogla bi se čak i blago povećati prema sredini godine.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters