Biznis i ekonomijaPreporučeno

Bundesbank smanjio procjenu rasta njemačke ekonomije na 0.6%

Bundesbank je u petak sasjekao prognozu njemačkog rasta ocijenivši da će industrija u najvećoj europskoj ekonomiji godinu nastaviti s posrtanjem uslijed slabije vanjske potražnje.

Nakon što je godinama bila pokretač rasta, Njemačka je sad najveće kočnica europodručja, piše Reuters.

Bundesbank u novom izvješću očekuje godišnji rast BDP-a od 0.6% u 2019., čitav postotak manje od prijašnje prognoze iz prošlogodišnjeg studenog. Umanjenja je i prognoza za iduću  godinu s 1.6% na 1.2%.

“Njemačka ekonomija trenutno trpi osjetno hlađenje” aktivnosti, “uglavnom zbog usporavanja u industriji, gdje slabi rast izvoza uzima danak.”

Iako ne očekuje produljeni pad proizvodnje, središnja banka podcrtava dugoročne rizike i ostavlja prostor za daljnju korekciju projekcija nadolje. “Kako stvari stoje danas, za ekonomski rast i u manjoj mjeri za stopu inflacije i dalje su dominantni negativni rizici.”

Bundesbank još uvijek očekuju godišnju stopu inflacije od 1.4%, no njezin rast bit će puno sporiji nego prema prijašnjim procjenama. Projekcije za iduću godinu umanjene su s 1.8% na 1.5%.

>>>Naša ponuda da bankama plaćamo za uzimanje novca ne bi trebala postati trajni instrument: Nowotny

Navedena stopa je značajno niža od inflacije blizu ali ispod dva posto kakvu priželjkuje Europska središnja banka. ECB je kamatne stope na međubankovno zaduživanja u četvrtak ostavio neizmijenjenima i odškrinuo vrata novoj rundi stvaranja novca kroz program kvantitativnog popuštanja.