Biznis i ekonomijaPreporučeno

Bundesbank upozorava na tisuće stečajeva

Sjedište Bundesbanka u Frankfurtu; Foto: Bundesbank

Njemačke banke moraju biti spremne za apsorpciju gubitaka uzrokovanih plimom insolventnosti među kompanijama koje je pandemija koronavirusa gurnula s litice, upozorila je u utorak u redovitom godišnjem izvješću o financijskoj stabilnosti njemačka središnja banka.

>>>Regulator Enria upozorio na bilijun u lošim zajmovima

“Simulirani modeli sugeriraju da će, počevši od izrazito niske brojke, zahtjevi za korporativni bankrot porasti za više od 35%, osobito u proizvodnji gdje će doseći razine slične onima tijekom globalne financijske krize iz 2007.- 2008. godine,” piše u izvještaju Bundesbanka.

>>>CDU i SPD dogovorili produljenje kriznih mjera, smanjenje broja zastupnika

Simulacija predviđa manje propadanja u uslužnom i uvijek snažnom građevinskom sektoru, iako je održivost aktivnosti u potonjem upitno.

Središnja banka očekuje porast zahtjeva za stečajem u ritmu s kojim se ukidaju izvanredne mjere potpore i moratoriji na proglašavanje insolventnosti. Prema najgorem scenariju gospodarstvo bi u prvim kvartalima iduće godine moglo vidjeti do 6,000 stečaja po tromjesečju, što je posljednji put zabilježeno tijekom dužničke krize u 2013. godini, neposredno prije odluke Europske središnje banke da posegne za prvom rundom kvantitativnog popuštanja (stvaranja novca).

>>>Njemačka razmatra daljnje opuštanje pravila o stečaju | ministrica

Izvještaj navodi da bi pandemija mogla izazvati i nevolje na njemačkom tržištu nekretnina koje cvate već godinama.

“Povećanje nezaposlenosti i broja nesolventnih kućanstava moglo bi rezultirati povećanim brojem nenaplativih stambenih kredita, dok bi rast nesolventnosti poduzeća i promjena potražnje za poslovnim prostorom mogli imati negativan utjecaj na tržište komercijalnih nekretnina.”

Izloženost banaka prema uslužnom sektoru nešto je manja od 2%, dok zajmovi za nekretnine i građevinarstvo sežu do 23%.

Comments (1)

Comments are closed.