Politika

Butković o dekarbonizaciji prometa: polako se mičemo s dna

Oleg Butković; Foto: Hina multimedija/YouTube

Hrvatska polako napreduje u dekarbonizaciji prometa zahvaljujući povlačenju sredstava iz europskih fondova, ali nije zadovoljna dinamikom napretka, izjavio je u petak hrvatski ministar prometa Oleg Butković.

“Hrvatska je u posljednje vrijeme u povlačenju europskih fondova i financiranju čišćeg gradskog prijevoza, nabavi novih autobusa, novih brodova, gradnji novih luka u punom boljem stanju nego što je bila do sada. Nismo zadovoljni s dinamikom koja bi trebala biti bolja, ali polako se mičemo s dna”, rekao je Butković koji u Bruxellesu sudjeluje na sastanku ministara prometa zemalja članica EU-a.

Jedna od glavnih tema ministarskog sastanka u Bruxellesu je rasprava o smanjenju emisije stakleničkih plinova u području prometa, a u sklopu obveza koje je EU preuzela u Pariškom ugovoru o zaštiti klime.

Butković ističe da je što se tiče dekarbonizacije prometa potrebno daljnje financiranje u inovacije, posebice u željezničkom prometu i izgradnji željezničke infrastrukture.

“To je posebno važno za nas, jer smo mi već izgradili cestovnu infrastrukturu”, kaže Butković.

Unapređenje i dovršetak Transeuropske prometne mreže

Ministar je najavio da će tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a jedna od tema biti unapređenje i dovršetak Transeuropske prometne mreže (TNT) te pomorstvo  te da će o tome biti organiziran neformalni sastanak ministara.

“Što se pomorstva tiče, mi smo pomorska zemlja s 15 tisuća pomoraca i stoga su nam važne te teme, zaštita morskog okoliša od onečišćenja s brodova, daljnja digitalizacija pomorstva itd. To su teme koje će okupirati naše predsjedništvo i imat ćemo neformalno Vijeće ministara baš na temu pomorstva”, rekao je Butković.

Dodao je da je za Hrvatsku jako bitna izmjena uredbe u CEF-u, Instrumentu za povezivanje Europe.

>>>‘Sezonalna neracionalnost’ u Nacionalnom planu razvoja obalnog linijskog pomorskog prometa do 2030.

“To je nama jako bitno jer iz CEF-a financiramo velike željezničke projekte i važno je da u sljedećem višegodišnjem financijskom okviru budemo zastupljeni s više sredstava kako bismo mogli financirati  takve projekte”, rekao je.

Butković je rekao i da po pitanju dokapitalizacije Croatie Airlines postoje kontakti s Europskom komisijom.

Istaknuo je važnost nacionalnog zračnog prijevoznika za hrvatsko gospodarstvo, posebice za turizam.

“Mi ćemo našu odluku o dokapitalizaciji obrazložiti Europskoj komisiji i vjerujem da neće biti nikakvih problema”, rekao je Butković.

Odluka o dokapitaliziaciji Croatie Airlinesa treba dobiti odobrenje Komisije, koja treba preispitati je li riječ nedopuštenim državnim potporama.