Politika

Buttigieg i Sanders predvode u Iowi: prvi rezultati  

Bivši gradonačelnik South Benda u američkoj saveznoj državi Indiani, 38-godišnji deklarirani homoseksualac Pete Buttigieg, nakon 68% prebrojanih glasova uživa blago vodstvo na predizborima američkih demokrata u Iowi, javlja Reuters.

Predizbori u Iowi izazivaju veliku pozornost jer su se kroz povijest pokazali kao dobar indikator glasačkog sentimenta i rani vjesnik pobjednika, no takav je scenarij ovaj put izostao zbog velikih nevolja s prebrojavanjem glasova i kašnjenjem u objavi rezultata.

Zasad dostupni podaci sugeriraju da je na drugom mjesto američki senator Bernie Sanders, na trećem senatorica Elizabeth Warren dok je bivši američki potpredsjednik Joe Biden završio na začelju vodećeg čopora i izgubio status “glavnog favorita”.

Buttigieg je u postotcima dobio 26.9% glasova delegata, Sanders 25.1%, Warren 18.3% a Biden 15.6%. Na petom mjestu se našla senatorica Amy Klobuchar (12.6%).

Loše je prošao i milijarder Michael Bloomberg koji se kasno uključio u predsjedničku utrku i nakon Iowe najavio nov salvo promidžbe čija je vrijednost već nadmašila 100 milijuna dolara.

>>>Milijarder Bloomberg: ja ću potrošiti sav svoj novac da se riješim Trumpa

Reuters piše da je prema “kompliciranim pravilima” koja glasove kandidata ispod praga od 15% prebacuju drugim natjecateljima, pobjednik Bernie Sanders.

“Zasad je jasno da je u prvom i drugom krugu više ljudi glasalo za Bernieja nego za ijednog drugog kandidata na terenu,” rekao je Sandersov savjetnik Jeff Weaver.

Aktualni američki predsjednik Donald Trump u potrazi za drugim mandatom u Iowi istovremeno bilježi najveću podršku članova i delegata u povijesti Republikanske stranke.