Politika

Capak najavio pojačano testiranje zdravstvenih radnika: COVID-19

Foto: Tatiana

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je u petak da se proširuju indikacije za testiranje na koronoavirus na zdravstvene djelatnike, navevši kako su u Hrvatskoj zaražena 23 liječnika, šest specijalizanata, devet medicinskih sestara i tehničara te dva stomatologa.

>>>Ravnateljica Markotić obmanjuje javnost: Hrvatska je jako odgodila porast oboljelih

“Prema zadnjem podatku koji imamo od jučer od 22 sata, u Hrvatskoj su zaražena 23 liječnika, šest specijalizanata, devet medicinskih sestara i tehničara i dva stomatologa”, rekao je Capak u “U mreži Prvog” Hrvatskog radija.

Najavio je pojačano testiranje zdravstvenih radnika.

“U prvom redu bi trebalo snimiti i testirati one ljude koji su bili u kontaku s oboljelima što sada nismo u svim slučajevima radili, ali radili smo tamo gdje smo smatrali da postoji čvrsta indikacija za to”, rekao je Capak.

Dodao je da treba testirati pogotovo na odjelima gdje najranjiviji pacijenti i najosjetljivija populacija leži i dolazi.

>>>Hrvatska liječnička komora pozvala na izmjenu kriterija i agresivnije testiranje: COVID-19

Najavio je i kako se intenzivno radi na nabavi opreme za sve koji na kontrolnim punktovima uzimaju briseve.

“Bez zaštitene opreme nema uzimanja briseva. Radimo na tome da nabavljamo dovoljne količine zaštitne opreme i opremimo sve koji će na punktovima uzimati briseve kao i da napravimo te briseve kojih nema na tržištu”, rekao je Capak.

Luetić: Samoizolacija nije jasno definirana

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić izrazio je nadu da će društvo, kada se oporavi, honorirati one koji su najviše sudjelovali i bili na prvim crtama u borbi s koronavirusom.

“Treba jasno definirati da se i samoizolacija i eventualno oboljevanje tretira kao profesionalna bolest, u konačnici u radno pravnom tretiranju”, rekao je Luetić pojasnivši kako samoizolacija nije jasno definirana.

Prema jučerašnjim podacima u Hrvatskoj je 495 oboljelih od koronavirusa, tri su osobe preminule, na respuratoru je 14 osoba, a 22 osobe su ozdravile.