Biznis i ekonomija

Cappelli: Nema ‘zlatnih’ turističkih objekata bez zaposlenih s osmjehom na licu

“Mladi su naša budućnost i vjerujem kako ćete upravo vi biti dio provedbe turističke politike nove Strategije razvoja turizma RH koju ćemo donijeti sljedeće godine za razdoblje od deset godina. Želimo razvijati odgovorni i održivi turizam i zato sam posebno ponosan što je naša Vlada donijela reformski paket turističkih zakona koji su nedavno usvojeni u Saboru, a koji će doprinijeti razvoju našeg turizma, povećanju konkorentnosti i još boljem pozicioniranju na svjetskoj turističkoj karti”, dio je obraćanja ministra turizma Garija Cappellija studentima i nastavnicima Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji gdje je gostovao ovog petka. Istaknuo je pritom važnost kvalitete u turizmu u svim segmentima, posebice kada je u pitanju radna snaga jer je turizam prvenstveno uslužna djelatnost.

>>>Cappelli: članstvo u UNWTO-u jača našu globalnu poziciju predvodnika u upravljanju i razvoju turizma

“Turizam pokreće cjelokupno gospodarstvo i koliko god nas veseli konstantni rast ulaganja u ovaj sektor, moramo biti svjesni kako je čovjek ključ uspjeha jer nema tih ‘zlatnih’ kvadrata objekata visoke kategorije, ako zaposleni nemaju osmjeh na licu, ako nemaju dovoljna znanja, vještine i kompetencije. I zato stalno naglašavam kako je obrazovanje za turizam i ugostiteljstvo najvažnije i to na svim razinama, i to cjelogodišnje. Upravo s tim ciljem provodimo projekt šest Centara kompetentnosti od kojih je jedan upravo u Opatiji,” rekao je ministar turizma Gari Cappelli naglasivši da je Opatija perjanica obrazovanja kada je u pitanju turizam.

“Turizam pokreće cjelokupno gospodarstvo i koliko god nas veseli konstantni rast ulaganja u ovaj sektor, moramo biti svjesni kako je čovjek ključ uspjeha jer nema tih ‘zlatnih’ kvadrata objekata visoke kategorije, ako zaposleni nemaju osmjeh na licu, ako nemaju dovoljna znanja, vještine i kompetencije.”

Gari Cappelli

Education Without Frontiers i Amadeus

Naime, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu na čelu s dekanicom dr.sc. Dorom Smolčić Jurdnom jedina je sveučilišna ustanova u Republici Hrvatskoj u potpunosti usmjerena na edukaciju i znanstveni razvoj kadrova u području turizma, ugostiteljstva i održivoga razvoja, koja izvodi programe preddiplomskoga i diplomskoga sveučilišnog studija, poslijediplomskoga doktorskog studija, kao i programe cjeloživotnoga obrazovanja. Također, Fakultet svojim studentima i nastavnici ma osigurava unutarnju i vanjsku mobilnost kroz Erasmus programe te kroz Ceepus mreže: Education Without Frontiers i Amadeus.

Znanstvena, nastavna i stručna aktivnost Fakulteta prepoznata je ne samo u Republici Hrvatskoj, već i u široj regiji. Fakultet je nositelj mnogobrojnih stručnih i znanstvenih projekata u zemlji i inozemstvu te organizator znanstvenih i stručnih konferencija i okruglih stolova.

>>>Kuća vještice Mare i Trka na prstenac dobili potpore Ministarstva turizma, možete i vi: javni poziv

Na panel raspravi ministar Cappelli odgovarao je i na pitanja studenata vezana uz tržište rada i zapošljavanje mladih u turizmu, zakonsku regulativu iz djelokruga Ministarstva turizma, strategiju razvoja turizma i turističku politiku, investicije u turizmu te ostale teme aktualne turističke teme, piše Ministarstvo.