Biznis i ekonomija

Cappelli razgovarao s Paukom, razgledao napredak Šibenika

Ministar turizma Gari Cappelli danas je boravio u Šibeniku gdje se sastao sa županom Šibensko-kninske županije Goranom Paukom i gradonačelnikom grada Šibenika Željkom Burićem. Na sastanku u tvrđavi Barone razgovarali su o turističkim rezultatima u Šibensko-kninskoj županiji i gradu Šibeniku koji i ove godine bilježe porast broja dolazaka i noćenja uslijed kontinuiranih ulaganja u dodatnu turističku ponudu i infrastrukturu.

>>>Financijski rezultati turističke sezone u prvih 8 mjeseci 8% ili 1,6 milijardi kuna veći nego lani

Prema podacima iz sustava eVisitor Šibensko-kninsku županiju je u dosadašnjem dijelu turističke godine posjetilo više od milijun gostiju koji su ostvarili gotovo 7 milijuna noćenja.

Šibenik je jedan od svijetlih primjera koji nam pokazuje kako se ulaganje u inovativne turističke sadržaje i valorizacija kulturnih potencijala višestruko isplati. Dokazuju to i turistički rezultati dosadašnjeg dijela turističke godine koji su ostvareni u Šibensko-kninskoj županiji o kojima smo danas razgovarali na zajedničkom sastanku. Ministarstvo turizma će kroz svoje programe nastaviti podupirati razvoj turističke infrastrukture te stvarati institucionalni okvir koji će omogućiti ulaganja u podizanje kvalitete i nove motive dolaska u Hrvatsku“, istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli.

Nakon održanog sastanka sa županom i gradonačelnikom, ministar Cappelli obići će nedavno renoviranu tvrđavu Barone u sklopu koje je opremljen gastro-kulturni centar, dječje igralište te izgrađen amfiteatar. Tvrđava Barone izgrađena je u 17.st, paralelno s obližnjom tvrđavom sv. Ivana, a predstavlja jedinstvenu regionalnu kulturnu atrakciju koja je revitalizacijom postala mjesto na kojem se uz pomoć najmodernije tehnologije proširene stvarnosti pruža pogled u prošlost Šibenika.

>>>Cappelli: u prvih 8 mjeseci na razini Hrvatske 5 posto više dolazaka i 2 posto više noćenja

U nastavku radnog posjeta Šibensko – kninskoj županiji ministar Cappelli posjetiti će i tvrđavu sv. Nikole koja je 2017. godine upisana na Popis svjetske baštine UNESCO-a u sklopu nominacije ”Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća” i Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova “Civitas sacra – Sveti grad” unutar srednjovjekovne palače Galbiani. Interpretacijski centar „Civitas Sacra – Sveti grad“ na jednom mjestu sažima bogatu povijest šibenske biskupije te posjetiteljima priča priču o posebnostima gradnje šibenske prvostolnice, o značaju te građevine za povijest Šibenika, njezinom kulturnom zračenju i o ljudima, Šibenčanima koji su zaslužni za zidanje velebnog zdanja. Interpretacijski centar time doprinosi unaprjeđenju turističke ponude Šibenika temeljene na valorizaciji kulturne baštine katedrale sv. Jakova i palače Galbiani.

Prema podacima iz sustava eVisitor Šibensko-kninsku županiju je u dosadašnjem dijelu turističke godine posjetilo više od milijun gostiju koji su ostvarili gotovo 7 milijuna noćenja od čega je grad Šibenik posjetilo 300.000 gostiju koji su ostvarili 1,4 milijuna noćenja. Najbrojniji gosti u Šibensko – kninskoj županiji u ovoj godini bili su iz Njemačke, Poljske, Slovenije, Češke i Austrije.

(Ministarstvo)