PreporučenoTech

CDC istražuje novi smrtni slučaj, hospitalizaciju | cjepivo Johnson & Johnsona

Ilustracija/CBS News

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) istražuju dva nova slučaja krvnih poremećaja zbog moguće povezanosti s cjepivom protiv bolesti COVID-19 Johnson & Johnsona, javlja Reuters.

Vlasti su izvijestile da se istražuje smrt jedne žene u američkoj saveznoj državi Oregon i hospitalizacija druge u Texasu.

Slučaj u Oregonu odnosi se na ženu “u svojim pedesetim godinama” koja je cjepivo primila prije nego što je njegova primjena prošlog tjedna obustavljena uslijed istrage šest drugih neželjenih događaja.

Ona je razvila “raritetni ali ozbiljan krvni ugrušak dva tjedna nakon cijepljenja,” rekle su savezne zdravstvene vlasti. Također je utvrđena trombocitopenija (manjak krvnih pločica – trombocita).

>>>Značajan broj nesvjestica nakon primanja cjepiva J&J-a, nova ozbiljna nuspojava AstraZenece

Hospitalizacija u Texasu simptomima također odgovora drugim prijavljenim slučajevima krvnih poremećaja povezanih s cjepivima AstraZenece i J&J-a.

Američke zdravstvene vlasti prošloga su tjedna pauzirale primjenu J&J cjepiva uslijed istrage šest slučajeva zabilježenih na ugrubo 7 milijuna primljenih doza.

>>>Utvrđena moguća veza između cjepiva i krvnih ugrušaka – teški propusti u tvornici J&J-a

Europska agencija za lijekove (EMA) u utorak je prepoznala moguću vezu između cjepiva J&J i raritetnih krvnih poremećaja u odraslih osoba u Sjedinjenim Državama uz ocjenu da korist od cjepiva nadilazi potencijalne rizike. EMA je s istovjetnim promišljanjem dopustila i nastavak cijepljenja AstraZenecom.