Biznis i ekonomijaPreporučeno

Celsius i inverzija prinosa sakate bitcoin, kriptovalute

Foto: Icon8

Vrijednost bitcoina u ponedjeljak bilježi još jedno u nizu svojih znamenitih propadanja nakon što je Celsius Network, velika američka kompanija za investiranje kriptovaluta, zamrznula transakcije citirajući “ekstremne” uvjete na financijskom tržištu poljuljanom stezanjem monetarne politike Federalnih rezervi i inverzijom prinosa na državne obveznice koja je prihvaćena kao snažan signal recesije.

>>>Sirene zavijaju, tržišta i kriptovalute tonu – inverzije prinosa signaliziraju recesiju

Potez Celsiusa odmah je po otvaranju trgovanja izazvao teško krvarenje čitavog kriptotržišta čije je ukupna vrijednost prvi put od siječnja 2021. godine pala ispod bilijun dolara.

Test

Referentni i najveći virtualni novčić, bitcoin, u trenutku objave bilježi posrtanje za 12.43% ili 3,301 dolar – na 23,253.90 dolara i razinu posljednji put zabilježenu prije 18 mjeseci.

Po udjelu na tržištu trenutačno drugoplasirani token, ether, istovremeno se urušio za 16%, na 1,177 dolara i najnižu razinu od siječnja 2021. godine.

>>>Sinkronizirano potonuće bitcoina i hodlera Michaela Saylora | poslovna inteligencija

Gospodarska zbilja u posljednjim tjednima izaziva i neumoljivo testira ideju da su kriptovalute poput zlata i da mogu služiti kao dobra obrana od inflatornih pritisaka. Posljednji, tektonski događaji, uključujući totalni kolaps virtualnih novčića terraUSD i luna sugeriraju da je riječ o rizičnoj imovini ovisnoj o opuštenoj monetarnoj politici koja investitorima omogućuje da novac razbacuju bezbrižno i nemilice.

Suša

Poslovni model Celsiusa zrcali standardne investicijske fondove i nudi prinos na depozite kriptovaluta na svojoj platformi. Kompanija je na službenom blogu u ponedjeljak rekla da “zamrzava” povlačenje i transfere između računa “kako bi stabilizirala likvidnost i operacije dok poduzima korake za očuvanje i zaštitu imovine.”

>>>‘Prije ili kasnije privatni novac propadne’: guverneri središnjih banaka o bitcoinu, tulipanima

“Danas ove akcije poduzimamo kako bi Celsius stavili u bolju poziciju s koje on, s vremenom, može poštivati svoje obveze u povlačenju” glavnice ili prinosa, rekli su iz kompanija sa sjedištem u New Jerseyu.

Pratite nas na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (1)

  1. […] >>>Celsius i inverzija prinosa sakate bitcoin, kriptovalute […]

Comments are closed.