PolitikaPreporučeno

Centar zatražio ostavku ministra Medveda

Dalija Orešković; Foto: N1/YouTube

Saborske zastupnice i supredsjednice Centra Marijana Puljak i Dalija Orešković zatražile su u ponedjeljak ostavku potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, zbog niza afera u kojima se našao.

>>>Plenković: nema mehanizma za prekid Žinićeva mandata, jedini način je da on sam podnese ostavku

Iz stranke u priopćenju navode da je ministar u nedjelju prekršio epidemiološke mjere sudjelujući na misi s više od 25 osoba, te citiraju današnja medijska izvješća da je Ministarstvo branitelja u dva navrata od Državnog odvjetništva zatražilo da se župana Ivu Žinića ne deložira iz stana kojeg je bespravno koristio.

“Od incidenta s državnim tajnikom Sučićem, preko prijetnji novinaru, došli smo do kršenja epidemioloških mjera, a potom i ozbiljnih optužbi da se njegovo ministarstvo čak dva puta pobrinulo da župan Žinić ostane bespravno u stanu. Jedan general Hrvatske vojske trebao bi uvijek držati do svoje časti i ugleda, pružati primjer svojim ponašanjem, čak i kada je u mirovini, čak i u slučaju da ne obnaša visoke funkcije. Iako više nije djelatna vojna osoba, Medved je očito dobro upoznat s odredbom Etičkog kodeksa vojnih osoba koja kaže da ‘hrvatski vojnik mora uvijek biti spreman štititi svoje građane’. On zaista i štiti ‘svoje’ građane, ali oni u ovom slučaju čine samo onaj uzak krug HDZ-ove političke elite i njihovih korumpiranih poltrona,” rekla je Orešković, upitavši kojim se to moralnim načelima i vrijednostima vodi potpredsjednik Vlade, ministar hrvatskih branitelja i rukovoditelj posebnog Stožera civilne zaštite.

>>>Kako misliš napredovati ako se ne učlaniš u HDZ?

Puljak je još jednom ukazala na više nego manje postojanu diskriminaciju u kojoj zabrana okupljanja s više od 25 ljudi vrijedi za sve “osim za Plenkovićev kadar od povjerenja”.

>>>HDZ potajice izmišlja poslove za uhljebljivanje članova ukaljanih korupcijom | bonus pjesmica

“Medved nije iznimka kada je riječ o kršenju epidemioloških mjera, prošli tjedan Alemka Markotić držala je govor na misi pred katedralom. No, iznimka je zbog brojnih drugih poteza koje je vukao. Podsjetit ću samo da je bivšu državnu tajnicu u Ministarstvu branitelja Nevenku Benić, koju je Vlada smijenila jer je protiv nje USKOK pokrenuo istragu zbog namještanja polaganja državnih ispita, ministar Medved nakon smjene imenovao na dužnost glavne savjetnice u svom ministarstvu. Najnoviji slučaj zaštite župana Žinića je alarmantan i smatramo da Medved mora podnijeti ostavku ili biti smijenjen, iako je očito zaštićen ko lički medv(j)ed,” rekla je Puljak.

Grabancijaš/Centar