Fun

Četrnaesta Noć kazališta počinje danas, kulminira 19. studenoga

Četrnaesta Noć kazališta koju organizira Narodno sveučilište Dubrava, održat će se 19. studenog u 44 hrvatska grada s ukupno 150 uključenih institucija –  javnih i nezavisnih kazališta, centara za kulturu, pučkih otvorenih učilišta, nezavisnih kazališnih skupina i kazališnih umjetnika.

>>>‘Ni med cvetjem ni pravice’ otvara decentraliziranu Noć kazališta

“Nakon dvije kompleksne godine koje su bile obilježene epidemiološkim mjerama i ograničenjem broja gledatelja ove godine smo se vratili punom snagom s velikim brojem mjesta diljem zemlje,” kazala je na konferenciji za novinare voditeljica Dječjeg kazališta Dubrava Sandra Banić Naumovski.

Inauguracija 11. studenoga

Ovogodišnja noć počet će 11. studenoga u Opatiji, a završiti 26. studenoga u Stažnjevcu, koji se prvi put priključuje u sudjelovanju u manifestaciji.

>>>Pohvala ludosti

Praksa da se osim same centralne manifestacije 19. studenoga, u kojoj sudjeluje najveći broj kazališta i mjesta, manifestacija održava i nekoliko dana prije i poslije, pojavljuje se već nekoliko godina jer to traži i kazalište i publika, naglasila je Banić Naumovski.

>>>Urban otvara ‘Brijunsku sobu Jamesa Joycea’

U ovogodišnjem izdanju prvi put će sudjelovati i nezavisna kazališta Empiria Teatar, Kunst Teatar te Teatro Verrdi.

Kao i dosad, uključena su i narodna kazališta pa će se tako Noć kazališta održati u riječkom HNK Ivan pl. Zajci, splitskom, varaždinskom, šibenskom, zadarskom HNK te Istarskom narodnom kazalištu u Puli. Što se tiče otoka i ove godine sudjeluju Hvar i Šolta.

Predstave za sve uzraste, razgovor s umjetnicima

Publiku očekuje velik broj predstava za sve uzraste, dječjih predstava koje će se održavati u jutarnjim satima, predstava za odrasle koje će se održavati u popodnevnim, noćnim i kasnim noćnim satima.

>>>Grafiti evociraju zimzeleni, Oscarom okrunjeni ‘Surogat’ Dušana Vukotića | VIDEO

Uz to, održat će se i veliki broj popratnog programa kojima je cilj otvoriti prostor za bližu suradnju i upoznavanje kazališnih umjetnika i publike – koncerata, izložbi, radionica te suradnje s lokalnim OPG-ovima.

Banić Naumovski istaknula je programe koji će se održati u nekim kazalištima, a radi se o otvorenim probama ili posjetima kazalištu uz razgovor s kazališnim umjetnicima. Tako će u Pučkom otvorenom učilištu u Velikoj Gorici publika moći posjetiti kazalište i razgovarati s glumcima, u HNK Split se već tradicionalno organizira obilazak kazališta, u Pučkom otvorenom učilištu u Samoboru publika će se moći družiti uz glazbu sa zaposlenicima i umjetnicima.

>>>Kazalište traži put do radikalnih, političko-aktivističkih korijena

Riječki HNK organizira otvorenu probu uz razgovor s kazališnim umjetnicima, a Gradsko kazalište lutaka Rijeka priprema poseban tematski razgovor s publikom o tome kako nastaje kazališna predstava. U osječkom Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića održat će se “Najnoćniji koncert” te će nakon predstave njihovi glumci pjevati songove iz predstava.

“Maske i daske”

Irena Peša, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta “Dr. Ante Starčević”  u Gospiću najavila je da će tamo biti otvorena izložba  “Maske i daske” u sklopu koje će biti prikazana povijest kazališnih gostovanja u Lici, arhivska građa vezana za povijest kazališnih izvedbi i kazališnih gostovanja na području Like u periodu od 19. do prve polovice 20. stoljeća.

>>>Črček naveo ‘triger’, muze i druge gube o kreaciji zagrebačkog Muzeja novog vala | VIDEO

Kunst Teatar će u sklopu manifestacije izvesti predstavu “Školjka šumi”. Premijernu izvedbu u Dječjem kazalištu Dubrava imat će predstava “Peća i vuk” pod redateljskom palicom Marija Kovača.

Pratite nas na Google vijestima