Biznis i ekonomijaPreporučeno

Cijena nacionalizacije francuskog energetskog diva veća od 8 milijardi eura

Francuska vlada je spremna platiti više od osam milijardi eura kako bi energetskog diva EDF, francuske inačice HEP-a, vratila pod okrilje države, doznao je u ponedjeljak Reuters od dva izvora upoznata sa situacijom.

>>>U Rusiji poziv na nacionalizaciju napuštenih tvornica | rat u Ukrajini

Jedan je izvor odvagnuo da bi ukupni danak preuzimanju porezne obveznike mogao koštati gotovo 10 milijardi eura, ako se otkupu 16% dionica na slobodnom tržištu pridjenu neotplaćene konvertibilne obveznice i premije na aktualne tržišne cijene.

Restrukturiranje

Vlada je namjeru preuzimanja dugovima opterećene tvrtke najavila prošlog tjedna kako bi osigurala veću kontrolu nad njezinim restrukturiranjem i osnažila poziciju u hrvanju s Rusijom koja je na zapadnjačke i europske sankcije odgovorila orkestracijom velike energetske krize.

>>>Započelo je poigravanje Rusije sa sudbinom Europe, Njemačke – remont Sjevernog toka 1

Udjel malih dioničara u EDF-u je 6. srpnja, kada je premijerka Élisabeth Borne najavila nacionalizaciju, vrijedio oko 5 milijardi eura.

>>>Njemački energetski div Uniper zatražio iskupljenje

Izvori su rekli da vlada zajedno sa 100-postotnim vlasništvom mora preuzeti i 2.4 milijarde eura u konvertibilnim obveznicama, što bi upareno s premijom na trenutačnu cijenu dionica, nužnom za privolu dioničara, cijenu preuzimanja gurnulo debelo iznad 8 milijardi eura.

Jedan od izvora je rekao da odluka o visini premije još nije donesena.

Složena operacija

Francuska otkup želi zaključiti u listopadu ili studenom, što podrazumijeva brzi tempo. Sljedeći korak je službena ponuda i podnesak regulatorima. EDF će usvojiti svoja gledišta dok će ponuđenu cijenu revidirati neovisni stručnjak.

>>>EU građane poziva da manje voze, smanje grijanje, ugase klimu, rade od kuće…

Sve navedeno će uzeti vremena uslijed ljetne stanke i sezonskog opuštanja.

Vlada će ponudu izgledno najaviti u dolazećim tjednima, prije kolovoza i godišnjih odmora, kako bi stvorila uvjete za okončanje akvizicije u četvrtom tromjesečju.

“To neće biti operacija ispunjena u danima ili tjednima, to će uzeti mjesece. Sve ću nužne preciznosti pružiti u dolazećim tjednima, ali ne sada,” rekao je prošloga vikenda francuski ministar gospodarstva Bruno Le Maire.

>>>Putin donio ukaz o plaćanju plina rubljima, otvorio put kolosalnoj energetskoj krizi

Vlada je prošlog tjedna povećala količinu novca dostupnog u drugoj polovici godine za financijske zahvate povezane s državnom imovinom na 12.7 milijardi eura, što bi prema riječima dužnosnika trebalo biti dovoljno za otkup EDF-a i druge, nespecificirane transakcije.

Kupce savjetuju Goldman Sachs i Societe Generale, dok je EDF regrutirao Lazard i BNP Paribas.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima