Biznis i ekonomijaPreporučeno

Cijena rata protiv Hamasa veća od 51 milijardi dolara | Calcalist

Preliminarne procjene izraelskog ministarstva financija sugeriraju da će cijena osvetničkog pohoda na Pojas Gaze čiji je cilj “potpuna eradikacija” militantne skupine Hamas iznositi najmanje 200 milijardi šekela (51 milijardu dolara), izvijestio je u nedjelju financijski list Calcalist.

Kalkulacija se temelji na scenariju u kojem će rat potrajati između osam i 12 mjeseci, bez dodatnog uplitanja libanonskog Hezbollaha, Irana ili Jemena.

>>>Hamas se pripremio za dug i iscrpljujući rat | izvori

Calcalist je podcrtao da je procjena “konzervativna” i “optimistična”.

Iznosi s kojima se u posljednjim danima zabavljaju izraelski mediji ugrubo čine oko 10% godišnjeg bruto domaćeg proizvoda.

Izrael je nakon povijesnog obavještajnog propusta koji je borcima Hamasa omogućio da više od šest sati nesmetano masakriraju izraelske civile proglasio rat i aktivirao 350.000 rezervista koji sada ne sudjeluju u gospodarskim aktivnostima.

>>>Izrael očekuje rekordni godišnji izvoz od 160 milijardi dolara (2022.)

Calcalist rezimira da će polovica očekivanih troškova biti u resoru obrane uz prosječni dnevni danak od milijardu šekela. Još 40-60 milijardi šekela odnosi se na gubitak poreznih prihoda, 17-20 milijardi na kompenzacije biznisima i poslodavcima i 10-20 milijardi na rehabilitaciju.

Ministar financija Bezalel Smotrich prije je naveo da izraelska vlada priprema paket gospodarske pomoći čiji su razmjeri “veći i širi” od kompenzacija i mjera usvojenih u odgovoru na pandemije bolesti COVID-19.

“Otvaramo slavine”

Premijer Benjamin Netanyahu u četvrtak je rekao da je država predana pružanju pomoći svima zahvaćenima sukobom.

>>>Izraelski ministar Smotrich porekao postojanje Palestinaca | VIDEO

“Moja je direktiva jasna: otvorite slavine i sredstva usmjerite svakome tko ih treba,” rekao je ne iznoseći brojke. “Baš kao što smo činili tijekom COVID-a. U proteklom desetljeću ovdje smo izgradili vrlo snažno gospodarstvo i čak i ako rat od nas traži ekonomske cijene, kao što to čini, mi ćemo ih platiti bez oklijevanja.”

Vodeće svjetske agencije za procjenu kreditnog rejtinga redom su započele s revizijom ocjena za Izrael. S&P je izglede već revidirao na “negativne”, dok Fitch i Moody’s još uvijek procjenjuju scenarije.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters