PolitikaPreporučeno

Cijena usluga i ‘errora’ Cuspisa 600.000 kuna+PDV | ministarstvo

Ministarstvo zdravstva izvijestilo je u petak da su tvrtke Cuspis, in2 i Ericsson Nikola Tesla uključene u programsko rješenje za praćenje postupka cijepljenja, a platformu CijepiSe naziva terminom koji se u medijima koristio za to cjelovito programsko rješenje.

“Platforma CijepiSe je termin koji se u medijima koristio kao cjelovito programsko rješenje za praćenje postupka cijepljenja”, priopćili su iz Ministarstva i naveli da su sukladno tome sve tri angažirane tvrtke uključene isporukom pojedinih komponenti u cjelovito programsko rješenje.

Tvrtke od samog početka sudjelovale u dizajnu kompletnog rješenja

Ističu da su predstavnici tih tvrtki od samog početka sudjelovali u dizajnu kompletnog rješenja s predstavnicima Ministarstva zdravstva, HZZO-om i HZJZ-a te da svaka tvrtka u svojoj domeni pridonosi uspostavi kompletnog rješenja.

Naglašavaju da su se od početka suradnje do danas zahtjevi kontinuirano prilagođavali dinamici dostave cjepiva i različitim organizacijama cijepljenja, što je očekivano u kriznim situacijama poput epidemije koronavirusa.

>>>Audiozapis dokazuje da je Beroš dio HDZ-ove koruptivno-klijentističke mreže: Možemo!

U Ministarstvu navode i da, unatoč dinamici visokog intenziteta, suradnici na projektu zajednički ulažu neizmjerne napore kako bi informatički projekt odgovorio na sve izazove i ispunio svrhu cijele kampanje cijepljenja.

Ministarstvo zdravstva također je dodatno dalo pregled nad komponentama sustava, po kojem sveukupna procjena za cijeli projekt iznosi 3.486.655 kuna, odnosno 4.358.318 kuna s PDV-om, pri čemu troškovi uključuju podršku i održavanje do 1. listopada 2023.

Cupisove komponente stoje 600.000 kuna+PDV

Komponente koje isporučuje Cuspis stoje ukupno 600.000 kuna plus PDV, a Ministarstvo navodi da je stavka od 196.000 kuna koju spominju mediji dosad jedina realizirana i plaćena.

Odnosi se, kažu, na web stranicu cijepise.zdravlje.hr i uključuje dizajn weba, izradu javnih stranica, integraciju s bazom osiguranika HZZO-a i integraciju za preuzimanje statusa cijepljenja građana.

Na popisu komponenti koje isporučuje Cuspis su i Smart Call centar te Web servisi (92.400 kuna), komunikacija s Listom zainteresiranih i Smart Call centrom (155.600 kuna), popis zainteresiranih i Web servisi (156.000 kuna).

>>>Plenković komentirao korupciju u predsjedništvu HDZ-a | VIDEO

Komponente koje isporučuje In2, poput nadogradnje PZZ aplikacije za naručivanje na cijepljenje i sustava eNaručivanja te integracije s modulom za naručivanje pacijenta preko Call centra HZJZ-a i platforme eGrađani stoje ukupno 542.100 kuna plus PDV.

Komponente koje isporučuje Ericsson Nikola Tesla stoje 1.344.555 kuna plus PDV, pri čemu izrada funkcionalnosti web aplikacije Portal zdravlja za naručivanje na cijepljenje kod odobrenog PZZ liječnika i komunikacija s liječnikom stoje 525.400 kuna, a izrada mobilne aplikacije 388.505 kuna.

Odražavanje Web aplikacije Portala zdravlja stoji 122.900 kuna, a mobilne aplikacije 307.750 kuna.

Ministarstvo napominje da aktivnosti konfiguracije kalendara i edukacija zaposlenih na svim punktovima za masovno cijepljenje još nisu naručene jer ovise o broju aktiviranih punktova, a procijenjena vrijednost oko 1.000.000 kuna.

Beroš: nije bilo pogodovanja kod izrade platforme

Ministar zdravstva Vili Beroš ustvrdio je ranije u petak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite da nije bilo pogodovanja kod izrade platforme CijepiSe te da ništa ne skriva niti taji, a da su svi podaci transparentni i dostupni na internetskoj stranici Ministarstva zdravstva.

Odgovorio je i na pitanje hoće li Ministarstvo dati na uvid sve podatke o fazama projekta Cjepise, koliko je tko točno dobio i koliko je tvrtka Cuspis dobila poslova od Ministarstva.

>>>HDZ potajice izmišlja poslove za uhljebljivanje članova ukaljanih korupcijom | bonus pjesmica

“Tvrtka je angažirana daleko prije mog dolaska u Ministarstvo kao pomoćnika. Dodatnih posebnih ugovora s Ministarstvom za vrijeme dok sam bio pomoćnik ili ministar nije bilo, osim onog što se realiziralo. Niti za vrijeme mog djelovanja kao pomoćnika ministra niti sada nema nekakvog pogodovanja. Sve će biti dostupno transparentno i jednostavno, čak i ono o budućim planiranim troškovima”, rekao je Beroš.

Tvrtke Ericsson Nikola Tesla i In2 odbacile su u petak tvrdnje da imaju ikakve veze s platformom CijepiSe, ustvrdivši da samo imaju ugovore s Ministarstvom zdravstva o suradnji na Centralnom zdravstvenom informacijskom sustavu eNaručivanje.

Telegram je u četvrtak objavio da Ministarstvo zdravstva nije htjelo otkriti tko je izradio platformu CijepiSe, za koju je korištena besplatna platforma WordPress, te da su to otkrili po kodu tvrtke Cuspis čiji je vlasnik Vinko Kojundžić.

Jedan veliki ‘error’  

Grabancijaš je nakon izvještaja Telegrama nakratko zavirio “pod haubu” platforme cijepise.zdravlje.hr koja je svojom neučinkovitošću i kapricioznošću razočarala ili naljutila korisnike i može potvrditi da je temeljena na komercijalnoj inačici WordPress teme Morello čija je standardna cijena oko 50 dolara.

Tema slovi kao kvalitetna i prilagodljiva, no njezini su ciljani korisnici bloggeri i umjetnici u potrazi za snažnom vizualnom prezentacijom te je nejasno zašto je odabrana kao temelj prijepornog i skupog rješenja. Uvid je otkrio i da su korišteni drugi komercijalni elementi, poput WPBakeryja, plug-ina koji olakšava “drag and drop” dizajn web stranica a čija je cijena oko 60 dolara.

Grabancijaš je performanse i tehničku spremnost cijepise.zdravlje.hr testirao s nizom standardnih alata za razvojne timove, uključujući Lighthouse u pregledniku Chrome, PageSpeed Insights i GTmetrix te nakon uvida može potvrditi ocjenu Telegrama da je platforma Cuspisa amaterski loša i pada na baš svakom testu budući da, među ostalim, ima diletantski bug i niz aktivnih plug-ina koji s donekle fascinantnom učinkovitošću onemogućuju brzinski audit, izvršenje i metriku svega i svačega, što je pak osobito vidljivo prilikom korištenja preglednika Firefox.

>>>SDP: Projekt Slavonija samo je paravan za bogaćenje podobnih stranačkih kadrova HDZ-a | VIDEO

Inače, Kojundžić i Cuspis grupa imaju bogatu povijest loših referenci u primjeni informatičkih rješenja u hrvatskom zdravstvu o čemu je portal ICT Business naširoko izvještavao u 2015. godini. Sudeći prema cijenama koje je navelo ministarstvo zdravstva, tvrtka je u međuvremenu odustala od “dampinške strategije” te ovih dana usluge temeljene na gotovo besplatnim rješenjima naplaćuje raskošno.  

Pratite nas na Google vijestima

Grabancijaš/Hina

Comments (2)

  1. […] Cijena usluga i ‘errora’ Cuspisa 600.000 kuna+PDV | ministarstvo 17/04/2021 […]

  2. […] >>>Cijena usluga i ‘errora’ Cuspisa 600.000 kuna+PDV | ministarstvo […]

Comments are closed.