Biznis i ekonomija

Cijena uvoza energenata u Italiji u 2022. udvostručena na 100 milijardi eura

Neto cijena talijanskog uvoza energenata ove će se godine udvostručiti i doseći gotovo 100 milijardi eura, procijenio je tamošnji ministar gospodarstva pa upozorio da Rim inflatorne pritiske na biznise i građane neće moći ublažavati na neodređeno.

>>>Njemačko gospodarstvo zbog rata gubi 265 milijardi $ dodane vrijednosti, 240,000 radnih mjesta

Italija uvozi oko tri četvrtine svojih potreba za energijom i slovi kao jedna od ranjivijih nacija u odmjeravanju Europske unije s Rusijom u kontekstu odgovora na invaziju Ukrajine.

Veliki danak, žrtva za Ukrajinu

Ministar gospodarstva Daniele Franco u subotu je okupljenima na godišnjem poslovnom forumu Ambrosetti rekao da talijanski javni dug smanjuje manevarski prostor za fiskalne olakšice.

Najavio je da će vlada idućeg tjedna usvojiti još jedan, šesti paket pomoći za potrošače i poduzetnike, naglasivši da je dosadašnji trošak mjera proračun koštao 52 milijarde eura.

>>>Fiskalna moć prilagođavanja i korekcije u novom osvrtu Šonje

“Nastaviti, barem djelomično, neutralizirati rastuće cijene energije kroz javne financije vrlo je skupo i nikad ne bismo mogli učiniti dovoljno,” rekao je. “Bitno je cijene plina i energije vratiti na održive razine,” dodao je.

Ministar je naveo podatke da je neto trošak uvoza energenata u 2021. godini iznosio 43 milijarde eura, ugrubo kao i u godini prije označenoj pandemijom bolesti COVID-19.

Danak će ove godine biti za oko 60 milijardi dolara veći, što se svodi na ugrubo tri postotna boda bruto domaćeg proizvoda (BDP).

>>>Italija promišlja kako animirati 2.6 milijuna ljudi koji su odustali od rada

“Značajan dio svoje kupovne moći prenosimo u inozemstvo,” konstatirao je Franco prema citatu Reutersa.

Novi, 40 milijardi eura vrijedan paket pomoći potrošačima u nedjelju je usvojila i vlada Njemačke. Riječ je o njezinom trećem ovogodišnjem pakungu. Zbroj vrijednosti prijašnjih iznosio je 30 milijardi eura.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima