Biznis i ekonomija

Cijene sirove nafte pale 4.3%, više od 20 posto od travanjskog vrhunca

Cijene barela sirove nafte (LCOc1) u srijedu su pale za 2.52 dolara ili 4.3 posto, na 56.42 dolara čime se gubitak vrijednosti penje na više od 20% od vrhunca zabilježenog u travnju.

Tržište je već bilo u povlačenju uslijed niza neugodnih ekonomskih vijesti i trgovinskih sukoba, a cijena se urušila nakon izvještaja o neočekivanom rastu američkih zaliha koje su se, umjesto očekivanog smanjenja od 2.8 milijuna barela, povećale za 2.4. milijuna barela.

Povećale su se i zalihe motornih goriva, umjesto očekivanog povlačenja od 0.72 milijuna barela, one su veće za 4.4 milijuna barela, prenosi Investment.com.

Cijene nafte su prošli tjedan završile padom od 12% nakon iznenadnog prekida primirja u trgovinskom ratu SAD-a i Kine što je posijalo paniku na globalnim tržištima. Pojedini analitičari sugeriraju za Reuters da bi one na američkom tržištu mogle zaroniti na recesijske razine od oko 40 dolara po barelu ukoliko izostane geopolitička podrška u obliku dodatnih napetosti u Perzijskom zaljevu i drugdje.

U širem kontekstu, SAD grca u nafti, a tržište je preplavljeno iako je američki predsjednik uredbama i totalnim zabranama s njega u potpunosti uklonio dva izrazito velika proizvođača, Iran i Venezuelu.

>>>Njemački dužnosnik: Europa se mora pripremiti za sankcije, otvoreni trgovinski rat sa SAD-om

Reuters navodi da su američke zalihe oko 2% veće od petogodišnjeg prosjeka za ovo doba godine.