Biznis i ekonomija

Cijene u veljači 2023. porasle za 12% na godišnjoj, 0.2% na mjesečnoj razini | DZS

Foto: DZS

Državni zavod za statistiku (DZS) u petak je objavio konačne, blago revidirane podatke o kretanju potrošačkih cijena u veljači.

Cijene su u drugom mjesecu 2023. u poredbi s istim mjesecom u godini prije porasle za 12.0%, dok su s mjeseca na mjesec u prosjeku bile više za 0.2%.

DZS je u prvoj procjeni izvijestio o rastu za 11.9% na godišnjoj razini.

Anamneza

Cijene u Hrvatskoj počele su ključati u svibnju 2022. godine kada je zabilježen njihov najveći rast na godišnjoj razini u povijesti praćenja podataka.

Stopa se u lipnju popela na 12.1%, a u srpnju na 12.3% gdje se zadržala i u kolovozu, prije daljnjeg propinjanja na 12.8% u rujnu, 13.2% u listopadu i 13.5% u studenom.

Prve naznake popuštanja inflatornih pritisaka na godišnjoj razini zabilježene su u prosincu, 13.1%, i potom u siječnju, 12.7%, kada je stopa s mjeseca na mjesec bila nepromijenjena (0%).

Sukus izvješća

Prema glavnim komponentama indeksa (posebnim agregatima), u veljači je na godišnjoj razini najveći porast cijena ostvaren u sastavnicama Hrana, piće i duhan, za 15.2%, Energija, za 13.3%, Industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, za 10.4%, te Usluge, za 8.9%.

Prema glavnim komponentama indeksa (posebnim agregatima), na mjesečnoj razini, porast cijena ostvaren je u komponentama Energija, za 0,7%, Hrana, piće i duhan, Industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije te Usluge, za 0.1% po svakoj komponenti.

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, u veljači 2023. u odnosu na veljaču 2022. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 11.7%, dok su u odnosu na siječanj 2023. (na mjesečnoj razini) u prosjeku više za 0.3%.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] Cijene u veljači 2023. porasle za 12% na godišnjoj, 0.2% na mjesečnoj razini | D… 17/03/2023 […]

  2. It’s interesting to see that consumer prices in Croatia have continued to rise, with a 12.0% increase in February 2023 compared to the same month in the previous year. While this is only a small revision from the initial estimate of 11.9%, it still signals a significant increase in the cost of living for Croatians. I’m curious to know what factors are driving this rise in prices – is it due to inflation, supply chain disruptions, or other economic factors? Additionally, how are Croatian consumers coping with these increased costs, and are there any government policies in place to help mitigate the impact on lower-income households? It’s important to understand the underlying causes of rising prices and their effects on the population in order to make informed decisions about economic policy and support those who may be struggling to make ends meet.

Comment here