Tech

Cijepljeni medicinski tehničar dobio COVID-19, stručnjaci kažu da doze Pfizera ‘trebaju vremena’

Matthew W.; Foto: ABC 10 News

U Sjedinjenim Državama je zabilježen slučaj obolijevanja od COVID-19 osobe koja se cijepila protiv koronavirusa SARS-CoV-2, izvijestila je u utorak lokalna podružnica ABC Newsa.

Medicinskih tehničar Matthew W. (45) na Facebooku je objavio da je dozu Pfizerova cjepiva primio 18. prosinca uz bolove u ruci i bez drugih nuspojava.

>>>Dvije doze dvije priče: svjedočanstva sudionika u kliničkim ispitivanjima cjepiva za covid

Pozlilo mu je šest dana kasnije, na Badnjak, kad su nastupili tipični simptomi bolesti COVID-19. On se dan poslije Božića odlučio testirati i otkrio da je pozitivan na koronavirus.

Christian Ramers, stručnjak za zarazne bolesti iz obiteljskih zdravstvenih centara u San Diegu, rekao je podružnici ABC Newsa da takav scenarij nije neočekivan.

“Iz kliničkih ispitivanja cjepiva znamo da će trebati otprilike 10 do 14 dana da počnete razvijati zaštitu od cjepiva,” rekao je. “Mi mislimo da prva doza daje negdje oko 50% (zaštite), i da trebate drugu dozu da biste dosegli 95%.”

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u ponedjeljak je neovisno o opisanom slučaju upozorila da osobe koje prime cjepivo protiv koronavirusa moraju poštivati mjere za sprječavanje širenja zaraze, uključujući karantenu povezanu s putovanjima.

>>>Nema dokaza da cjepivo priječi zarazu i/ili transmisiju koronavirusa | WHO

“Ne vjerujem da trenutno imamo dokaze za bilo koje od cjepiva koji bi nam dozvolili da sa sigurnošću kažemo da će ona uistinu spriječiti zarazu ljudi pa tako i njihovu sposobnost da je prenesu,” rekla je glavna znanstvenica organizacije, Soumya Swaminathan.

Comments (1)

  1. […] Cijepljeni medicinski tehničar dobio COVID-19, stručnjaci kažu da doze Pfizera &… 30/12/2020 […]

Comments are closed.