FunPreporučeno

Čipkice su uvertira u premijeru Trio Mandili – 4. listopada u Boogaloou!

Ženski vokalni ansambl Čipkice nakon malo više od godinu dana vraćaju se u Boogaloo gdje će dijeliti pozornicu s gruzijskom world music senzacijom Trio Mandili koja će se prvi put predstaviti hrvatskoj publici! Datum održavanje ove iznimne svečanosti za koju vlada veliki interes je 4. listopada (srijeda). Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 23 eura mogu se kupiti preko sustava Entrio, a ako ih ostane, na dan će koštati 26 eura.

>>>Pažnja! Biserne djeve Trio Mandili premijerno u Hrvatskoj! | VIDEO

Čipkice su ženski vokalni ansambl koji je 2008. osnovala renomirana etno glazbenica Lidija Dokuzović s idejom izvođenja tradicijske glazbe svijeta, a ideja za osnivanjem niknula je na radionici sevdaha u Etnografskom muzeju u Zagrebu. Od 2018. ih vodi glazbena umjetnica i profesorica Glazbene kulture Jana Valdevit. S njima su nekad pjevali i vodili ih Gloria Lindeman, Krunoslav Šokac i Ana Čorić. Vokalni ansambl se stalno mijenja, obnavlja i pomlađuje, ali postojane su vrijednosti koje se njeguju godinama: zajedništvo, međusobna podrška i ljubav prema tradicijskoj glazbi.

Iza njih je četrnaest godina aktivnog djelovanja i gostovanja na raznim festivalima i humanitarnim priredbama te suradnji s mnogobrojnim umjetnicima. Uz nezaobilaznu hrvatsku tradicijsku glazbu njihov bogat i šarolik repertoar obuhvaća i pjesme mnogih drugih zemalja i kontinenata, a svladavanje novih pjesama, jezika i načina pjevanja izazov je kojem se svaki puta iznova vesele, ponekad u izvornom, a ponekad u etno izdanju.

FB; IG

Premijera

Trio Mandili (“ženska marama”) je gruzijski bend koji čine Tatuli Mgeladze, Tako Tsiklauri i Mariam Kurasbediani, a nastao je 2014. u Tbilisiju. Karakterizira ih polifono pjevanje uz pratnju pandurija, tradicionalnog gruzijskog žičanog instrumenta. Postale su popularne u Gruziji kada su objavili glazbeni video u kojem su izveli gruzijsku narodnu pjesmu “Apareka”, koji je skupio gotovo 8 milijuna pregleda na youtubeu.

Trio Mandili izvode pjesme i na drugim jezicima, poput hindi pjesme “Goron Ki Na Kalon Ki Duniya Hai Dilwalon Ki” (“Svijet ne pripada svijetlim ili tamnim ljudima, svijet pripada onima s dobrim srcem), koju su izveli na Dan Republike, kao i poljsku pjesmu “Lipka” (“mala lipa”).

Trio Mandili je na sebe međunarodnu pažnju skrenuo 2017. kad su nastupale na Euroviziji s pjesmom “Me Da Shen” (“Ti i ja”) te osvojile 12. mjesto. U devet godina postojanja izdale su tri albuma: With Love (2015.), Enguro (2017.) i Sakartvelo (2021.), a odonda su imale nastupe u gotovo svim dijelovima svijeta.
Sve u svemu, premijerni nastup u Hrvatskoj ovih sjajnih Gruzijki se ne propušta! Vidimo se 4.10. u Boogaloou!

Trio Mandili; Foto: Hangtime Agency/Handout via Grabancijaš

FB; SP; IGFacebook event

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Piše: Hangtime Agency