PolitikaPreporučeno

Civilna garda u predgrađu Barcelone: ministar

Španjolski ministar unutarnjih poslova u petak je naredio razmještanje civilne garde u predgrađu Barcelone nakon petog uzastopnog dana građanskih prosvjeda zbog kazni izrečenih katalonskim dužnosnicima koji su u 2017. organizirali referendum o neovisnosti Katalonije, javlja Reuters.

Inicijalna objava je stigla bez pojedinosti, ali je Fernando Grande-Marlaska u četvrtak sugerirao nemilosrdno gušenje pobune i prosvjednicima zaprijetio kaznama do šest godina zatvora.

U okupljanjima je u petak sudjelovalo pola milijuna ljudi, blokirano je nekoliko prometnica u različitim dijelovima autonomne zajednice i glavnih ulica u Barceloni.

Marš je uglavnom prošao mirno, ali je u večernjim satima zabilježen rast nasilja i napetosti “bez presedana”. Grupe maskiranih aktivista policiju su gađale kamenjem, bocama, jajima i bojom. Gorjeli su kontejneri za smeće, ozlijeđeno je najmanje 50 ljudi.

“Ovakva vrsta nasilja u Kataloniji nema presedana … ovi ljudi nisu separatisti,” rekao je katalonski šef unutarnjih poslova Miquel Buch za TV 3.

Vrhovni sud u Madridu je 14.listopada osudio devetero katalonskih dužnosnika na zatvorske kazne između 9 i 13 godina zbog ustanka i korištenja javnog novca za organiziranje referenduma o nezavisnosti 2017. koji je bio zabranio Ustavni sud, te posljedičnog jednostranog proglašenja samostalne republike Katalonije.

Još troje dužnosnika osuđeno je na zabranu obnašanja javnih funkcija i novčane kazne.

Katalonska vlada u Barceloni presudu je nazvala “nepravednom” i “osvetom” dok je španjolska vlada u Madridu poručila kako je sudski postupak “bio pravedan” te da su dužnosnici osuđeni zbog “kršenja zakona”.