PreporučenoTech

Cjepivo AstraZenece učinkovito protiv ‘brazilskog soja’ | Reuters

Foto: ABC News (Australia)/YouTube

Preliminarni podaci istraživanja provedenog pod okriljem Sveučilišta u Oxfordu sugeriraju da je cjepivo AstraZenece učinkovito protiv mutacije koronavirusa zabilježene u Brazilu (P1), doznao je u petak Reuters od izvora upoznatog s rezultatima studije.

Podaci ukazuju da cjepivo neće trebati doradu kako bi primatelje zaštitilo od inačice čija je pojava izazvala nestašicu kisika u amazonskom gradu Manausu.

>>>Brazil: novi soj virusa izazvao eksploziju infekcija, nestašicu kisika u Manausu

Govoreći pod uvjetom anonimnosti, izvor Reutersa nije naveo precizne podatke o učinkovitosti. Očekuje se da će Oxford rezultate istraživanja službeno objaviti uskoro, možda već ovog mjeseca.

“Bijeg od cjepiva”

Dosadašnja su ispitivanja pokazala da pojedine mutacije, a osobito izmjene na šiljku proteina koronavirusa (E484K), umanjuju učinkovitost aktualne linije cjepiva i pokazuju sklonost takozvanom “bijegu od cjepiva”.

>>>O mutaciji koronavirusa, ‘bijegu od cjepiva’ | VUI202012/01

Južnoafrički soj, čije su mutacije slične brazilskima, značajno je umanjio učinkovitost cjepiva AstraZenece zbog čega su tamošnje zdravstvene vlasti zaustavile njegovu primjenu.

Oxford je sudjelovao u razvoju cjepiva AstraZenece čija su inicijalna klinička ispitivanja bila i ostala predmet kritike uslijed nedorečenosti i nedoumica oko podataka.

>>>‘Mind the gap’ – nedoumice oko doziranja i učinkovitosti cjepiva AstraZenece | Reuters

Brazil trenutačno trpi apsolutno brutalan val koronavirusa, u četvrtak je u jednom danu zabilježeno 75,102 novih slučajeva, što je drugi najgori rezultat od početka pandemije, odnosno najveća brojka od prošloga srpnja.

U posljednjim su danima oboreni i dnevni rekordi u smrtnosti, zdravstvene su vlasti u srijedu izvijestile da je sa ili od bolesti COVID-19 u 24 sata preminulo 1,910 ljudi. Koronavirus je od početka epidemije na brazilskom teritoriju odnio 260,000 života.