Biznis i ekonomijaPreporučeno

Cleveland: poduzetnici razgovarali o dvostrukom oporezivanju, promovirali zdravstveni turizam  

Gospodarsko izaslanstvo od preko 20 tvrtki u organizaciji Hrvatske gospodarske posjetilo je Cleveland. Domaći poduzetnici će u sklopu posjeta sudjelovati na poslovnom forumu i B2B razgovorima, obići nekoliko američkih tvrtki te sudjelovati na konferenciji Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka (The Association of Croatian American Professionals – ACAP).

Cilj izaslanstva je bolje povezivanje naših poduzetnika s američkim malim i srednjim poduzetnicima te s hrvatskom poslovnom dijasporom u SAD-u. Naglasak je stavljen na suradnju u zdravstvenom turizmu, farmaceutici, medicinskoj opremi i rješenjima za pametne gradove.

“Gledamo na zdravstveni turizam kao sektor koji može i mora postati jedan od glavnih generatora investicija i rasta u Hrvatskoj te kao idealno rješenje za problem sezonalnosti hrvatskog turizma.”

Ognjen Bagatin

„Robna razmjena s SAD-om nam je prošle godine iznosila oko 620 milijuna dolara, što nikako nije zadovoljavajuća brojka. Dobra stvar je da od tih 620 milijuna preko 400 otpada na hrvatski izvoz u SAD. Američko tržište prepoznalo je kvalitetu naših farmaceutskih proizvoda i oružja, ali mi imamo puno više za ponuditi, naročito u zdravstvenom turizmu“, istaknuo je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić na otvaranju poslovnog foruma Sjeveroistočnog Ohia i Hrvatske te dodao da su najveće kočnice bržem razvoju gospodarskih odnosa dviju zemalja vizni režim i dvostruko oporezivanje.

Upravo zato je ACAP osnovao radne skupine fokusirane upravo na rješavanje problema dvostrukog oporezivanja, odnosno promociju suradnje u zdravstvenom turizmu.

>>>Nakon smanjenja domaćeg, proizvođači brodske opreme u potrazi za novim tržištima: NEVA

U sklopu izaslanstva je i tvrtka Alpha Aplikacije, čiji direktor Marko Kukec ističe da se hrvatski IT sektor mora što više okrenuti izvozu. „Mi imamo veliku prednost da imamo znanje i kvalitetu te naravno manje cijene nego tvrtke u SAD-u, Australiji, Kanadi ili EU. Upravo zato se tvrtke poput Alpha Aplikacija moraju otpočetka orijentirati na traženje klijenata i partnera na inozemnom tržištu. Naravno, ne smije se zanemariti ni domaće tržište jer se stanje kod nas mijenja na bolje, ali smatram da prioritet svake tvrtke mora biti izvoz na svjetsko tržište“, izjavio je Kukec, uz napomenu da im je dvostruko oporezivanje uteg u poslovanju, ali su cijenom još uvijek prihvatljiviji od američke konkurencije.

Ognjen Bagatin iz Poliklinike Bagatin osvrnuo se na potencijale zdravstvenog turizma kazavši da vodeće domaće institucije u toj branši dijele zajedničku viziju o etabliranju Hrvatske kao top destinacije za zdravstveni turizam. „Gledamo na zdravstveni turizam kao sektor koji može i mora postati jedan od glavnih generatora investicija i rasta u Hrvatskoj te kao idealno rješenje za problem sezonalnosti hrvatskog turizma. Trenutno smo regionalno prepoznati po kvaliteti dentalnih usluga, ali nastavljamo ka cilju pozicioniranja Hrvatske kao odlične destinacije i za mnoge druge grane zdravstva jer pružamo vrhunsku uslugu na razini najboljih svjetskih zdravstvenih destinacija“, poručio je.

>>>Na B2B razgovorima u Tirani više od 80 hrvatskih i albanskih tvrtki: HGK

Vlasnica FizioVita centara, Anita Mišković, također smatra da Hrvatska ima ogroman potencijal za razvoj zdravstvenog turizma. „Što se tiče djelatnosti fizikalne terapije, rehabilitacije i medical spa u smislu unapređenja života, a pri tome ne mislim samo na wellness, još uvijek nismo dovoljno prepoznati i vrlo sporo se razvijamo. Kao tvrtka trenutno nemamo gostiju iz SAD-a, a cilj nam je pronaći partnera s kojim bi osmislili programe za američke goste“, kazala je Mišković.

Članovi delegacije su imali priliku i posjetiti tvrtke US Endoscopy, Volk i CRT, kao i kliniku Cleveland na čijem čelu je naš poznati kardiokirurg Tomislav Mihaljević. ACAP-ova konferencija će u dva dana trajanja pokriti brojne aktualne teme i raditi na povezivanju naših poduzetnika s američkom dijasporom koje se već pokazala vrlo zainteresiranom za investicije u Hrvatsku.