Biznis i ekonomija

Confindustria predviđa stagnaciju talijanskog gospodarstva, nula BDP-a

Talijanska federacija poslodavaca i nacionalnih gospodarskih komora, Confindustria, u subotu je revidirala procjene bruto domaćeg proizvoda (BDP) i rekla da očekuje stagnaciju rasta u 2023. godini.

Federacija je prognozu za 2022. godinu umanjila s 3.4% na 1.9% a za 2023. predvidjela nulu.

>>>Italija promišlja kako animirati 2.6 milijuna ljudi koji su odustali od rada

Novo izvješće odudara od posljednjih procjena bivše talijanske vlade predvođene tehnokratom Mariom Draghijem koja je očekivala da će BDP iduće godine rasti za 0.6%.

Italija je nakon prijevremenih izbora skrenula oštro udesno i trenutačno je u postupku formiranja nove vlade.

>>>Recesija dolazi | analiza

Gospodarske prognoze vjesnici su izazova koji očekuju izglednu buduću premijerku Giorgiju Meloni čiji bi ministri trebali biti predloženi ili imenovani ovog mjeseca.

“Ukoliko napetosti između EU i Rusije eskaliraju do takvih razmjera da one vode daljnjem skoku cijena i/ili blokiranju opskrbe plinom, negativni bi učinak bio još ozbiljniji, podrazumijevajući naglašeniju recesiju,” upozorili su iz federacije.

>>>Cijena uvoza energenata u Italiji u 2022. udvostručena na 100 milijardi eura

Italija je u posljednjim mjesecima relativno uspješno manevrirala na tržištu. Njezin je uvoz ruskog plina uslijed okolnosti okopnio s 40% na 10%, ali su alternativni dobavljači pronađeni u Alžiru i na europskom sjeveru.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (1)

  1. […] Ligom Mattea Salvinija i Forza Italijom Silvia Berlusconija odgovoriti na pregršt izazova, uključujući izglednu recesiju, porast životnih troškova i pomirbu različitih gledišta o ruskoj invaziji na […]

Comments are closed.