Biznis i ekonomija

Cool outlook Feda oraspoložio tržišta

Šef Feda Jerome Powell; Foto: CNBC Television/YouTube

Globalna tržišta dionicama u srijedu su rastom pozdravila odluku Federalnih rezervi (Fed) da kamatnu stopu za financijski sustav zadrži nepromijenjenom – što je dobro za investicije u rizičnu imovinu – dok su cijene nafte pale uslijed neočekivanog povećanja zaliha sirovine u SAD-u koji se u nafti postojano guši iako je iz tržišne utakmice isključio ponajveće proizvođače kakvi su Iran ili Venezuela.

>>>Fed smanjio kamatne stope, signalizirao stanku

Izvješće Feda otkriva da 13 od 17 kreatora monetarne politike ne vidi razlog za izmjenu stopa do barem 2021. godine. Očekuje se da će iduća, izborna godina, biti godina umjerenog rasta i niske nezaposlenosti.

“Projekcije koje ne predviđaju povećanje stopa u doglednoj budućnosti su fenomenalne kad pogledate američku monetarnu politiku preko posljednjih nekoliko desetljeća,” komentirala je Kristina Hooper, šefica tržišne strategije u njujorškom Invescu.

>>>Nestala je veza između visoke zaposlenosti i rasta plaća: Powell

“Ovo ne bismo trebali tretirati kao dosadno ili beznačajno; to je zapravo jako važno. Ljestvica za bilo kakvo povećanje stopa je postavljena vrlo visoko,” rekla je za Reuters.