PreporučenoTech

COVID-19 podcrtao značaj vitamina D u stvaranju i održavanju imuniteta: istraživanja

Ilustracija: Tom

Znanstvenici u Hrvatskoj i svijetu istražuju povezanost nedostatka vitamina D i zaraze koronavirusom, te zaključuju da u slučaju laboratorijski potvrđenog nedostatka vitamina D kod zaraženih promptno treba uvesti nadoknadu tog vitamina.

Priopćio je to u utorak Komunikacijski laboratorij koji okuplja stručnjake na uspostavi komunikacije, a iz kojeg navode da su znanstvene studije ukazale na povezanost niskih koncentracija vitamina D i učestalosti više infektivnih bolesti.

>>>Pet savjeta za oslobađanje od straha i panike, čuvanje zdrave pameti uslijed korona-krize

Posebno je riječ o infekcijama gornjeg respiratornog sustava te enterovirozi, ali i pneumoniji, upali uha, hepatitisu B i C te HIV infekciji.

Stoga se i u jeku nove pandemije mnogi stručnjaci bave izučavanjem povezanosti nedostatka vitamina D i infekcije virusom Covid-19.

Glavnina vitamina D stvara se u koži pod utjecajem sunčevog zračenja, a unos ovoga vitamina putem hrane u prosjeku je vrlo malen u populaciji, iznosi svega 20 posto od ukupnih dnevnih potreba.

Vitamin D važan u stvaranju i održavanju snažnog imuniteta

Iz Laboratorija prenose članak kliničke nutricionistice Darije Vranešić Bender, koja ističe kako je uloga vitamina D u stvaranju i održavanju snažnog imuniteta pojavom pandemije prepoznata kao nikada ranije.

Vitamin D, ističe, štiti imunitet na više načina, a kada je riječ o infektivnim bolestima kao što je Covid-19 znanstvenike i laike posebno zanimaju njegova antiinfektivna svojstva.

Znanstvene studije ukazale su na povezanost niskih koncentracija vitamina D i učestalosti više infektivnih bolesti, poglavito infekcija gornjeg respiratornog sustava te enteroviroza, ali i pneumonije, upale uha, hepatitisa B i C te HIV infekcije.

Vranešić Bender navodi kako u pragmatičnim nutritivnim protokolima, u zemljama snažno pogođenim pandemijom poput Italije, preporuke kažu da u slučaju laboratorijski potvrđenog nedostatka vitamina D kod zaraženih promptno treba uvesti nadoknadu tim vitaminom.

Vitamin D najstariji hormon na Zemlji

Napominje da se vitamin D smatra najstarijim hormonom na Zemlji i nesumnjivo je usko vezan uz blagostanje svakog oblika života – od fitoplanktona do ljudske vrste.

Glavnina vitamina D stvara se u koži pod utjecajem sunčevog zračenja, a unos ovoga vitamina putem hrane u prosjeku je vrlo malen u populaciji, iznosi svega 20 posto od ukupnih dnevnih potreba.

>>>Opasnost od manjka vitamina B12 u veganskoj prehrani ‘nije mit’: stručnjaci

Najbogatiji prirodni izvor vitamina D3 u hrani su ulja jetre bakalara i drugih masnih riba. Nadalje, hrana bogata vitaminom D3 obuhvaća ribu (tuna, srdele, skuša, bakalar, haringa, losos), rakove i plodove mora, neke vrste gljiva, kvasac, goveđu jetru i žumanjak jajeta, te namirnice koje su dodatno obogaćene vitaminom D poput nekih margarinskih namaza.