PolitikaPreporučeno

Covid endgame u Kini

Foto: 한국어/Pixabay

Kina je u nedjelju živnula uslijed prve slobodne migracije ljudi od početka pandemije bolesti COVID-19 čiji su prvi slučajevi zabilježeni u prosincu 2019. godine u kineskom gradu Wuhanu.

>>>Svijet zabrinuto promatra širenje novog virusa ususret kineskoj proslavi lunarne nove

Hong Kong je prvi put u tri godine otvorio morske, cestovne i zračne veze s kontinentalnom Kinom što je prihvaćeno kao konačni izlazak iz strategije “nulte tolerancije” koronavirusa koja je uz veliki psihološki i gospodarski danak suzbila širenje bolesti ali i zemlju pretvorila u tehnološko-farmaceutsku distopiju.

Partija je covid režim popustila ususret novoj godini, nakon povijesnih građanskih prosvjeda protiv uvjetovanja i ograničavanja života i rada.

>>>Na ulicama kineskih gradova tenkovi, prosvjedi – prijetnja Komiteta | covid endgame

Hongkonški mediji u nedjelju bilježe gužvu u zračnim lukama uz krcate letove prema kopnenim gradovima poput Pekinga, Tianjina ili Xiamena.

>>>Epohalno novogodišnje kuženje Kine | covid endgame

“Tako sam sretna, tako sretna, tako uzbuđena. Svoje roditelje nisam vidjela mnogo godina,” rekla je stanovnica Hong Konga, Teresa Chow, koju su novinari Reutersa zatekli na kontrolnoj točki Ma Chau. “Moji roditelji nisu dobrog zdravlja i nisam se mogla vratiti da ih vidim čak ni kad su imali rak debelog crijeva, tako da sam stvarno sretna što se sada mogu vratiti i vidjeti ih.”

“Chun yun”

Otvaranje 17 bilijuna dolara vrijednog, po veličini drugog gospodarstva svijeta, u posljednjim tjednima bodri investitore, azijske i druge burze uz ufanja i procjene da će u subotu inaugurirani “chun yun”, 40-dnevno razdoblje proslava i putovanja povodom Lunarne nove godine vratit život u malaksalu ekonomiju.

>>>‘Samo ulaz. Nema izlaza’: distopijsko covid ludilo okužilo Kinu

Analitičari očekuju oko dvije milijarde putovanja – gotovo dvostruko više nego lani i do 70% predpandemijskog prometa.

>>>Šangaj razdvaja covid pozitivnu djecu od roditelja

Očekuje se da će i brojni Kinezi krenuti s putovanjima u inozemstvo, što bodri turistički sektor u Aziji i šire.

Reuters je u nedjelju posvjedočio gužvi u Međunarodnoj zračnoj luci Peking gdje su obitelji i prijatelji razmjenjivali vesele pozdrave i zagrljaje.

Do jučer nezamislivi, prvi su putnici stigli iz brojnih mjesta, od Hong Konga do Varšave i Frankfurta.

>>>Kronologija koronavirusa*: SARS–CoV-2

“Dugo sam se radovala ponovnom otvaranju. Konačno smo ponovno povezani sa svijetom. Uzbuđena sam, ne mogu vjerovati da se to događa,” rekla je 55-godišnja poslovna žena s prezimenom Shen koja je doletjela iz Hong Konga.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] su se vinule financijske dionice s fokusom na Aziju uslijed ufanja da će prekid covid režima u Kini biti od blagodati za čitav […]

  2. […] i trgovaca LVMH se snažno izložio kineskom tržištu gdje od početka godine uživa prođu uslijed brzog otvaranja po veličini drugog gospodarstva […]

Comment here