Politika

Crescendo Wagnera u Bahmutu

Ruski poduzetnik Jevgenij Prigožin; Foto: @WarMonitors/Twitter

Ukrajinska vojska u četvrtak je objavila nove teritorijalne dobitke u okolici istočnog grada Bahmuta gdje je suočena s dobro naoružanim ruskim plaćenicima i specijalnim jedinicama ruske vojske.

Kijev je u posljednjih tjedan dana osnažio pritisak sjeverno i južno od Bahmuta. Ruski legionari istovremeno tvrde da su napredovali unutar grada, što sa zaziranjem potvrđuje i službeni Kijev.

>>>Veliki poraz, ‘panični bijeg’ ruske vojske u okolici Bahmuta | VIDEO

“Unatoč činjenici da naše jedince nemaju prednost u opremi … i osoblju, oni su nastavili napredovati na ruskim bokovima i pokrili udaljenost od 150 do 1.700 metara,” rekao je na televiziji glasnogovornik ukrajinske vojske Serhij Čerevatji.

Glasnogovornik nije ponudio detalje, uključujući o razdoblju tijekom kojeg je postignut napredak. Reuters u izvještaju napominje da se izjava ne može neovisno provjeriti.

Ukrajinski pritisak na bokovima u četvrtak je potvrdio poslodavac ruskih plaćenika, Jevgenij Prigožin.

>>>Ogromna eksplozija u Hmeljnickom | premijera Storm Shadowa | ruski specijalci kod Bahmuta

On je u audiozapisu podijeljenom na društvenim mrežama od ruskog ministra obrane i top generala zatražio da naselja Sako i Vanzetti zadrže još nekoliko dana i “po svaku cijenu”.

“Ruske trupe povukle su se pola kilometra u sjevernom dijelu sjevernog Bahmuta i otvorile bokove,” rekao je.

Prema raritetnom konsenzusu zapadnjačkih i ruskih izvora, njegova grupa Wagner trenutno kontrolira najmanje 90% grada.

Iako su oči Zapada fokusirane na dugoočekivanu ukrajinsku protuofenzivu, potencijalni pad Bahmuta ususret njezinom početku mijenja scenarije jer grad služi kao posljednja brana sve do Slovjanska i Kramatorska, zadnjih značajnih urbanih središta na zapadnim granicama Donjecka.

S druge strane informacijskog zida

Bahmut se na udaru Rusije našao u prvim mjesecima rata da bi s 2023. godinom postao fokalna točka bitke za Donbas i jedan od najkrvavijih sukoba u povijesti urbanog ratovanja.

Ukrajinski dužnosnici signaliziraju da napredak kod grada nije dio grozničavo očekivane ukrajinske protuofenzive.

>>>Bitka za Bahmut

Grabancijaš neovisno bilježi da u Europi zabranjeni ruski mediji i agencije u četvrtak nisu prepoznali navode niti objavili vijesti koje bi sugerirale promjenu situacije u Bahmutu.

TASS je, međutim, izvijestio da su ruske snage udarile ukrajinski napadački tim kod sela Serebrjanka smještenog sjeverno od Bahmuta – “uništeni su mehanizacija i ljudstvo”.

Službeni izvori također tvrde da je uništena minobacačka skupina i haubica sa streljivom na području grada Hersona.

“Jučer je topnička vatra u blizini naselja Nikolajevka uništila minobacački tim od 120 mm i streljivo, ubivši šest ukrajinskih vojnika i ranivši još dvojicu”, rekao je glasnogovornik regionalnih hitnih službi prema citatu TASS-a.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] u izvještavanju koristi i u Europi zabranjene i cenzurirane ruske izvore, u posljednjim je danima ukazivao na “crescendo Wagnera” te rastuću disonancu u agencijskim izvještajima, ruskim i ukrajinskim službenim navodima i […]

Comment here