Biznis i ekonomijaPreporučeno

Croatia Airlines u prvom semestru 2021. zabilježio gubitak od 147,4 milijuna kuna

Croatia Airlines A319, 9A-CTI, LHR; Foto: Ian Gratton

Croatia Airlines u financijskom izvješću za prvi semestar 2021. godine javlja o gubitku u iznosu od 147,4 milijuna kuna i posljedičnom, za porezne obveznike i druge dionike uznemirujućem padu kapitala i rezervi koji su za 68% niže u odnosu na kraj 2020. godine.

>>>Privatizacija Croatia Airlinesa ‘odletjela’ u 2023.

Kompanija navodi da je u razdoblju od siječnja do lipnja 2021. godine ostvarila nalet od 7.437 blok sati, a zabilježen je 5.421 let. Ukupan broj prevezenih putnika iznosio je 208.657 što je 37 posto manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Ostvareni putnički kilometri smanjeni su za 37 posto, uz putnički faktor popunjenosti (PLF) od 45,3 posto što je 13,4 postotna boda manje u odnosu na prvih šest mjeseci 2020. godine.

Broj putnika u domaćem redovitom prometu manji je za 15 posto, a u međunarodnom redovitom prometu za 46 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

>>>‘Privremeni’ Jasmin Bajić sedmi put zaredom predložen za člana Uprave, direktora Croatia Airlinesa

“Iako je u drugom kvartalu zabilježen porast broja rezervacija za letove Croatia Airlinesa, on je i dalje značajno manji, a u narednih šest mjeseci u usporedbi s istim razdoblje prošle godine broj rezervacija trenutno je manji za 33,6 posto i to na svim rutama i tržištima s kojih kompanija prima rezervacije. Trenutni plasman sjedala za isto šestomjesečno razdoblje manji je za oko 22 posto, a očekivane su i daljnje racionalizacije ponude,” navodi se u izvješću koje kao najznačajniji unutarnji rizik za poslovanje podcrtava održavanje stabilne likvidnosti u uvjetima značajnog smanjenja prihoda.

>>>Konsolidirani i odvojeni izvještaji o poslovanju Croatia Airlines d.d. za razdoblje siječanj – lipanj i II. kvartal 2021. g. (.pdf).

Pratite nas na Google vijestima